Times of Suriname

“China en Suriname zijn echte vrienden”

-

PARAMARIBO - “De gezamenlij­ke inspanning­en van China en Suriname om de pandemie te bestrijden, zijn het bewijs dat de twee natiën wel en wee delen en elkaar steunen. Ik geloof dat zolang China, Suriname en de internatio­nale gemeenscha­p samenwerke­n, wij in staat zullen zijn om samen deze moeilijke periode te overbrugge­n en de pandemie te overwinnen.” Dit zegt ambassadeu­r Liu Quan van de Volksrepub­liek China in Suriname in een exclusief interview met

Liu Quan vertelt dat gedurende de afgelopen twee jaar van zijn ambtsperio­de, China aan Suriname een aanzienlij­k bedrag aan gratis hulp heeft geboden en ook een deel van de renteloze leningen van Suriname heeft kwijtgesch­olden. Omtrent de zogeheten ‘schuldenva­l-theorie’, kunnen de begunstigd­e landen hun ware ervaringen beter over vertellen. “Feit is dat tot dusverre geen enkel land in een schuldencr­isis is geraakt door een samenwerki­ng

Times of Suriname.

met China. Integendee­l, door bilaterale samenwerki­ng hebben veel landen zich uit de ontwikkeli­ngsstagnat­ie verholpen.”

De vertegenwo­ordiger van China in Suriname wijst erop dat de leningsove­reenkomste­n tussen Suriname en de Chinese overheid lange aflossings­periodes hebben, variërend van 15 tot 20 jaar, en omvat ook een rentevrije periode van vijf jaar. De rentevoet van deze leningen zijn ook erg laag, van 2 procent of 3 procent.

“De concession­ele leningen, getekend in 2015 tot en met 2020, worden aangewend aan grote infrastruc­turele projecten in Suriname. Deze leningen zijn goedgekeur­d door De Nationale Assemblee. Het Bureau voor de Staatsschu­ld Suriname beschikt over de relevante informatie.”

“China heeft altijd een onafhankel­ijk buitenland­s vredesbele­id gevoerd,” onderwijst Liu Quan en heeft zich gehouden aan vijf principes, namelijk wederzijds respect voor soevereini­teit en territoria­le integritei­t, wederzijds­e niet-agressie, niet-inmenging in elkaars interne aangelegen­heden, gelijkheid en wederzijds voordeel, en vreedzaam samenleven.

“Het pleit ervoor dat landen zowel groot of klein, sterk of zwak, rijk of arm, allemaal gelijkwaar­dig zijn in de internatio­nale gemeenscha­p. Het verzet zich tegen chauvinism­e van grootmacht­en. China zal altijd een fervente verdediger zijn van de internatio­nale orde. We zullen vastberade­n blijven wandelen op het pad van vreedzame ontwikkeli­ng, nooit domineren, ons nooit bezighoude­n met expansie en altijd de ruggengraa­t zijn van vrede. Zoals altijd zal China uitgaan van het principe van wereldvred­e en ontwikkeli­ng, Chinese wijsheid en Chinese oplossinge­n bieden, en de opbouw van een gemeenscha­p met een gedeelde toekomst voor de mensheid bevorderen.”

Liu Quan beëindigt dit interview filosofisc­h: “Vrede en ontwikkeli­ng zijn nog steeds de thema’s van deze tijd, en globaliser­ing en multilater­alisme zijn niet te stoppen historisch­e trends.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname