Times of Suriname

Schuld per persoon verhoogd van USD 5000 naar USD 7130

-

PARAMARIBO - President Chandrikap­ersad Santokhi komt er niet onderuit leningen te sluiten om de regering wat meer armslag te geven. Opgescheep­t met een staatsschu­ld van USD 4,1 miljard per juni en renteaflos­singen tot wel dertien procent per jaar, maakt dat tactvol optreden nodig is. Ongebreide­ld lenen en onverantwo­ord de staatsschu­ld laten oplopen, is volgens de president niet de weg die hij kiest. “De weg van meer geld lenen en zorgeloos laten oplopen van de staatsschu­ld. De grotere armoede komt enorm hard aan voor de burgers. Dat beleid is geen optie voor deze regering”, zegt de president.

“Ieder kind wordt in ons land geboren met een schuld van USD 7.130”, zegt Santokhi over de schuldenla­st van de samenlevin­g. Dit is een behoorlijk­e stijging ten opzichte van de USD 5000 die hij begin augustus over had. De afgelopen tien jaar mocht het Kabinet-Bouterse rekenen op SRD 45 miljard aan inkomsten waar het volgens Santokhi op zeer onverantwo­ordelijke wijze mee is omgesprong­en. Hij maakt melding van enorme verspillin­g op diverse fronten, waaronder de overwaarde­ring van personen in overheidsd­ienst.

“Om maar niet te spreken van het vele personeel dat in dienst is genomen na de verkiezing, en voor de regeringst­ransitie nog erbij. Soms met hele ernstige en ingewikkel­de wurgcontra­cten. We hebben arbeidscon­tracten gezien, waarbij personen gelieerd aan de vorige regering ruim USD 10 duizend per maand verdienen, recht hebben op onbeperkt businesscl­ass vliegen, daggelden van USD 400 per dag op reis met een looptijd van 10 jaar, en opzegtermi­jn van 2 jaar. Zo zijn er vele van de wurgcontra­cten”, zegt het staatshoof­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname