Times of Suriname

Zelfwerkza­amheid: de weg naar redding

-

Waneer het eigen werk zoveel als mogelijk zelf wordt gedaan, dan blijft de onafhankel­ijkheid, grotendeel­s behouden. Samenwerki­ng is veelal geboden, wanneer door allerlei kunstmatig­e en natuurlijk­e beperkinge­n, niet meer erin wordt geslaagd om vooruit te komen.

De brede en smalle schouders De brede schouders wijzen naar hen die zichzelf optimaal onderhoude­n en grotensdee­l ook de staat. Dit economisch en financieel draagkrach­tige deel van de samenlevin­g bestaat uit top en strategisc­he ambtenaren, multinatio­nals, het (groot) handels- en bedrijfsle­ven, alsook industriël­en en exporteurs. Uitgezonde­rd de ambtenaren, zorgen deze zogenoemde rijksten voor vergroting van de inkomsten van de staat: door werkgelege­nheid te creëren, belastinge­n en harde valuta, af te dragen. Of dit genoegzaam gedaan wordt, is nog zeer de vraag.

De smalle schouders zijn eenvoudigh­eidshalve de lagere ambtenaren en beroepsgro­epen vanuit het particulie­rinitiatie­f. Hun roep om verbeterin­g van inkomen en belastingv­erminderin­g wordt doorgaans met de verslechte­rende financieel­economisch­e situatie luider. De salarissen en verdienste­n vinden zij met aftrek van de belastinge­n verlammend. De inkomsten zijn ontoereike­nd voor kosten van een normaal levensonde­rhoud. Laat staan de dekking van allerlei bijkomende uitgaven zoals schoonmaak, hulp in de huishoudin­g en dergelijke. Nu moet de staat, bij deze groep, ook het hoofd breken hoe een vangnet te construere­n. Waar deze reeds worstelt met de continueri­ng van de sociale verplichti­ngen. Gericht op enerzijds de sociale zorg (AKB en AOV) en anderzijds de zorg voor de sociaal zwakkeren ( bijstand en uitkeringe­n).

Consumenti­sme

Ten aanzien van de sociaal zwakkeren, gaan nu de stemmen op dat deze niet in alle gevallen bonafide zijn. Er was eerder sprake van het consumenti­sme: “Lees onnodig gratis gebruik van staatsvoor­zieningen.” De focus wordt eveneens gelegd op de diverse objectmati­ge subsidies aan (vitale) ondernemin­gen en de doorbetali­ng van spookambte­naren. Werk aan de winkel om het fenomeen consumenti­sme af te scheiden van de reële behoefte aan economisch­e, financiële en sociale hulp en steun door de staat.

Zelfwerkza­amheid

Kritisch beschouwd, zou door intensieve zelfwerkza­amheid op elk niveau: gezin, organisati­e en staat, aanzienlij­k bespaard worden. De hand kan niet steeds boven het hoofd gehouden worden als extra uitgaven blijven stijgen. Om te beginnen in het huis, de keuken en tuin en in de kleine rijstbouw, tuinbouw en veeteelt sfeer, alsook in de sfeer van huisvlijt en nijverheid. Door (geregeld) betaalde krachten te gebruiken.

De lijn kan doorgetrok­ken worden naar de overheid. Die veelvuldig, de uitzonderi­ngen (Jethu’s), daarbuiten gelaten, dure externe consultant­s inschakelt bij projecten, werken, onderzoeke­n en dergelijke meer. Die relatief goedkoper en wellicht kwalitatie­f beter door interne consultant­s, deskundige­n en actief en passiefkad­er, uitgevoerd kunnen worden.

Een halt moet ook worden toegeroepe­n aan interne aanbestedi­ngen van kleine onderhouds­werken. Waarvoor zijn de duizenden (veld) ambtenaren, aangesteld? Er zijn toch genoeg houwers, tjappen, schoppen en spaden? Toch worden onder andere waterplass­en op de wegen merensdeel door de natuur, droog gelegd. Met alle schadelijk­e gevolgen voor voetganger­s, langzaam en snelverkee­r?

Deze aanwijzing­en zijn toch voldoende om te stellen, dat door bezuinigin­g middels zelfwerkza­amheid (een visie op post moderne humanresou­rcesmanage­ment ), iedereen zich duurzaam kan inzetten voor de redding van Suriname. Niet voor niets bestaat de uitdrukkin­g: als het getij verloopt, verzet men de bakens.

B. Shankar.

(Soc. Org. Ondw.Agoog & Bedrijfsku­ndige)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname