Times of Suriname

Mantelzorg­ers nog steeds zwaar belast, dagbestedi­ng weinig hervat

-

AMSTERDAM - De helft van de mantelzorg­ers in Nederland heeft nog steeds een fors zwaardere taak omdat de profession­ele zorg is afgeschaal­d vanwege de coronacris­is. Dat meldde belangenve­reniging Mantelzorg­NL op basis van een peiling onder 729 leden. In juni kon alle zorg weer worden opgestart, maar dat is lang niet overal gebeurd. Met name dagbestedi­ng, dagactivit­eiten of andere manieren waarop de zorg tijdelijk wordt overgenome­n zijn nog niet of slechts deels begonnen. In iets mindere mate geldt dit voor begeleidin­g en thuiszorg.

Volgens Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mantelzorg­NL, heeft de groep mantelzorg­ers die normaal gesproken intensieve zorg deelt met profession­ele zorgmedewe­rkers het nu extra zwaar. “Het delen van de zorg met een profession­al is een manier om langer thuis te blijven wonen. De zorgvrager woont thuis met een pittige zorgvraag en de mantelzorg­er staat er nog steeds alleen voor.”

Hoogendijk zegt dat mantelzorg­ers maar blijven doorgaan. “Het is tekenend voor mantelzorg­ers dat zij mensen blijven verzorgen die anders opgenomen zouden worden. Dat zij zo inschikkel­ijk zijn om het allemaal te accepteren, vind ik zorgelijk.” De dagbestedi­ng moet snel weer worden opgestart, vindt Hoogendijk. Volgens haar kan dat op allerlei manieren.

Zo zouden er activiteit­en in buurthuize­n kunnen worden georganise­erd. “In de coronatijd hebben mensen laten zien dat ze creatief zijn”, zei ze. “Uitgangspu­nt moet zijn dat er weer honderd procent dagbestedi­ng is.” (NOS)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname