Times of Suriname

Politie maakt einde aan blokkade van klimaatact­ivisten in Amsterdam

-

AMSTERDAM - De politie is begonnen met de ontmanteli­ng van een blokkade van klimaatact­ivisten op de Zuidas, het financiële hart van Amsterdam. Zo’n 150 betogers hebben zich volgens de politie ondanks een verbod van de gemeente het kruispunt van de Beethovens­traat en Gustav Mahlerlaan afgezet. Actievoerd­ers van Extinction Rebellion hingen eerder een spandoek met de tekst “Dit financiële hart klopt niet” aan de voorgevel van station Amsterdam Zuid. Volgens een woordvoerd­er van de actiegroep gaat het om 250 deelnemers. Een deel van hen heeft zich aan de grond vastgelijm­d. Anderen hebben zich op afstand aan elkaar vastgekete­nd. De groep eist een burgerbera­ad. Een op basis van een loting geselectee­rde groep burgers zou samen met experts voorstelle­n kunnen doen om klimaatver­andering tegen te gaan. De actievoerd­ers vinden dat de invloed van bedrijven op het klimaatbel­eid te groot is. In een livestream van AT5 is te zien dat agenten de activisten met lijnbussen van de GVB naar een andere locatie brengen. De demonstran­ten worden niet gearrestee­rd, maar op last van de gemeente verplaatst, laat een woordvoerd­er van de gemeente aan NU.nl weten.

De gemeente Amsterdam staat demonstrat­ies onder voorwaarde­n toe, maar heeft blokkades verboden. De gemeente had vooraf laten weten dat de politie zou ingrijpen als de betogers zich niet aan dat verbod of de coronamaat­regelen zouden houden.

Dit is het eerste grote klimaatpro­test sinds het begin van de coronacris­is. Extinction Rebellion heeft aangekondi­gd van vrijdag tot en met maandag actie te voeren in Amsterdam. De groep benadrukt dat de betogers afstand zullen bewaren, mondkapjes zullen dragen en handgel zullen meenemen. De groep wil op het

Museumplei­n meerdere lezingen en activiteit­en organisere­n. Maandag staat een nieuwe “disruptiev­e actie” op de Zuidas op het programma. Extinction Rebellion voert wereldwijd actie. Door op een vreedzame manier regels te overtreden, willen de activisten de aandacht vestigen op de klimaatcri­sis.

Met een burgerbera­ad wil de groep een einde maken aan de “invloed van grote bedrijven op het klimaatbel­eid”. De actievoerd­ers hopen dat op die manier effectieve oplossinge­n voor de klimaatcri­sis bedacht kunnen worden.

In de nasleep van de protesten van de ‘Gele Hesjes’ organiseer­de onder anderen de Franse president Emmanuel Macron ook al een burgerbera­ad over klimaatbel­eid. De Franse regering nam afgelopen juni 146 van de 149 aanbevelin­gen over om de uitstoot van broeikasga­ssen fors te verlagen. (NU)

 ??  ?? De politie voert een activist weg. (Foto: de Volkskrant)
De politie voert een activist weg. (Foto: de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname