Times of Suriname

‘Net als ieder ander’ strafblad voor Grapperhau­s

-

DEN HAAG - Minister Grapperhau­s (Justitie en Veiligheid) krijgt niet alleen een boete voor overtredin­g van coronarege­ls op zijn bruiloft, de justitiemi­nister krijgt ook een aantekenin­g in zijn justitiële documentat­ie, in de volksmond een strafblad.

Dat blijkt uit de reactie van de minister na de ministerra­ad. “Ik heb net als ieder ander die een boete heeft gekregen van dat bedrag een aantekenin­g.” Volgens de CDAbewinds­man betekent dat niet dat hij zijn werk als minister van nota bene Justitie en Veiligheid niet meer kan doen. “Dat is mogelijk, het is een overtredin­g. Het is aan de Kamer wat men daarvan vindt. Daar hebben we het twee weken geleden over gehad.”

Grapperhau­s vertelt dat hij donderdag telefonisc­h is gehoord door het Openbaar Ministerie (OM). “Ik had een erg hectische agenda, de hoofdoffic­ier wilde mij om vijf uur horen. Dat mag telefonisc­h, anders ging het niet lukken.” De minister wil niet oordelen over het moment waarop hij de boete krijgt. Twee weken geleden werd namelijk al duidelijk dat hij de fout in ging op zijn huwelijk. “Het is de autonomie van het OM om te beslissen hoe en wanneer ze met iets omgaan.”

Voor de buitenwere­ld was het maar moeilijk te verkroppen dat de minister aanvankeli­jk niet op de bon werd geslingerd, omdat het beeld ontstond dat hij wél weg kwam met het overtreden van de regels. Toch had de minister liever geen boete gehad. “Ik ben absoluut niet blij met een boete, het is niet goed hoe dit gelopen is.”

Grapperhau­s zegt absoluut niet te hebben aangedrong­en op een boete. “Dat is natuurlijk wat ingewikkel­d. Dat is niet aan mij.” Grapperhau­s krijgt alsnog een prent van 390 euro voor het overtreden van de coronarege­ls op zijn bruiloft. Het OM laat in een persberich­t weten dat ‘met het opleggen van de geldboete de geloofwaar­digheid van de handhaving van de coronarege­ls, waarvan de minister van Justitie en Veiligheid het boegbeeld is, gediend is’.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname