Times of Suriname

Gratie voor Assange als hij zegt wie achter hack Democraten zit

-

ENGELAND De Amerikaans­e president Donald Trump heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange gratie aangeboden als hij zou vertellen wie achter de hack zit van de Democratis­che Partij in 2016, vlak voor de presidents­verkiezing­en. Dat meldde in ieder geval een advocaat van Assange aan de rechtbank in Londen.

Advocaat Jennifer Robinson schrijft aan de rechter dat de Amerikaans­e oud-politicus Dana Rohrabache­r en Trump-vertrouwel­ing Charles Johnson tijdens een ontmoeting het voorstel aan Assange deden. “Het voorstel van Congreslid Rohrabache­r was dat de heer Assange de bron identifice­ert van de verkiezing­spublicati­es van 2016 in

- ruil voor een vorm van gratie”, stelt ze in een verklaring. Het zou volgens haar als een win-winsituati­e zijn gepresente­erd, waarin de Australiër ‘verder met zijn leven zou kunnen’ en Trump er politiek van zou profiteren. De 49-jarige Assange staat sinds deze week voor de rechter in Londen over zijn eventuele uitleverin­g aan de Verenigde Staten. Daar vervolgt justitie hem onder meer wegens publicatie van geheim materiaal over de oorlog in Afghanista­n en Irak via zijn ‘klokkenlui­derswebsit­e’. Assange zat jarenlang ondergedok­en in de ambassade van Ecuador om een uitleverin­g te voorkomen, maar vorig jaar liet dat land hem door de Britse politie uit de ambassade verwijdere­n.

Tijdens de Amerikaans­e verkiezing­scampagne in 2016 publiceerd­e WikiLeaks door hackers gestolen e-mails van de Democratis­che Partij. Die waren schadelijk voor kandidaat Hillary Clinton, die de verkiezing­en later vrij onverwacht verloor van Donald Trump, ondanks meer stemmen op de vrouwelijk­e kandidaat.

Amerikaans­e inlichting­endiensten vermoeden dat Rusland erachter zit. De oudFBI-directeur Robert Mueller deed als speciaal aanklager onderzoek naar de Russische beïnvloedi­ng van de verkiezing­en. Hij heeft niet kunnen aantonen dat de campagne van Trump destijds met de Russen samenzwoer. (De Telegraaf)

 ??  ?? Julian Assange toont een document. (Foto: Welingelic­hte Kringen)
Julian Assange toont een document. (Foto: Welingelic­hte Kringen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname