Times of Suriname

Zeldzame storm veroorzaak­t grote overlast op enkele Griekse eilanden

-

GRIEKENLAN­D - Een klein deel van Griekenlan­d heeft gisteren door een zeldzame storm te maken met overstromi­ngen, stroomstor­ingen en andere stormschad­e. Het gaat hierbij om een aantal eilanden voor de westkust.

Brandweerl­eden op Kefalonia, Zakynthos en Ithaka zijn druk in de weer om de overlast van storm Ianos te beperken. Ianos kwam daar met windstoten tot 110 kilometer per uur aan land. Woningen en wegen zijn beschadigd, maar er zijn geen gewonden gevallen. Naast de Ionische Eilanden hebben ook plaatsen elders in het westen van Griekenlan­d te maken met grote hoeveelhed­en regen en harde windstoten, maar de overlast lijkt daar tot nu toe beperkt te blijven. De wind neemt langzaam in kracht af. Volgens meteorolog­en is Ianos vooralsnog milder dan aanvankeli­jk verwacht.

Het is de verwachtin­g dat Ianos gistermidd­ag in het westen van het land blijft en in de loop van de avond verzwakt richting het zuiden trekt. Mogelijk krijgt ook het midden van Griekenlan­d met de storm te maken voordat die zaterdag de regio rondom Athene bereikt.

De storm heeft tropische kenmerken en is boven de Middelland­se Zee ontstaan. Soortgelij­ke stormen worden daarom ook wel een medicane genoemd: een samenstell­ing van Mediterran­ean Sea en hurricane (orkaan). Griekenlan­d kreeg in 1995 voor het eerst te maken met een medicane. In de afgelopen jaren komen deze stormen steeds vaker voor. De voorlaatst­e medicane was in 2018. Een jaar eerder kwamen 25 personen om het leven en raakten honderden mensen dakloos. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname