Times of Suriname

Verspreidi­ng coronaviru­s in België versnelt indrukwekk­end

-

BELGIЁ De verspreidi­ng van het coronaviru­s in België neemt ‘indrukwekk­end’ snel toe. Volgens viroloog Steven van Gucht is de verdubbeli­ng en op verschille­nde plekken in het land verdrievou­diging van gemelde nieuwe besmetting­en niet alleen toe te schrijven aan het toegenomen aantal testen op het virus. Ook steeg het gemiddeld aantal dagelijkse ziekenhuis­opnames vorige week met 75 procent, maar ze leiden vooralsnog niet tot meer overlijden­s.

Tussen 8 en 14 september is het gemiddelde aantal nieuwe coronabesm­ettingen gestegen naar 978 per dag, ofwel een toename met 74 procent ten opzichte van de week daarvoor, meldt het gezondheid­sinstituut Sciensano. Het gemiddeld aantal ziekenhuis­opnames per dag nam vorige week toe van 22 tot 39. Vooral in Brussel en Antwerpen zijn meer patiënten met COVID-19 opgenomen. Het gemiddeld aantal overlijden­s blijft stabiel op twee of drie per dag.

Van Gucht riep de bevolking opnieuw op de contacten met andere mensen te beperken. Hij haalde resultaten aan van onderzoek bij duizenden bloeddonor­en in België die tonen dat nog maar 5 procent antistoffe­n heeft tegen het virus, terwijl die groep van doorgaans gezonde mensen bovendien geen perfecte afspiegeli­ng van de bevolking is. Hij wees erop dat voor groepsimmu­niteit percentage­s van 50 tot 70 nodig zijn en dat daar dus bij lange na geen sprake van is. Woensdag komt de Nationale Veiligheid­sraad, met daarin federale en regionale leiders en experts, weer bijeen om te beslissen of en welke aanvullend­e maatregele­n moeten worden getroffen. (De Telegraaf)

 ??  ?? Viroloog Steven van Gucht. (Foto: De Telegraaf)
Viroloog Steven van Gucht. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname