Times of Suriname

Landen OPEC+ overwegen noodbijeen­komst door toenemende coronabesm­ettingen

-

AMSTERDAM - Oliekartel OPEC en een aantal andere olieproduc­erende landen, verenigd in OPEC+, komen in oktober mogelijk bijeen voor een noodbijeen­komst. Dat vertelden ingewijden gisteren. De mogelijke top is volgens de olieproduc­erende landen nodig, wanneer de vraag naar olie blijft dalen door het toenemende aantal coronabesm­ettingen. De olieproduc­erende landen zitten al maanden in de hoeken waar de klappen vallen.

Door de coronacris­is wordt er minder energie verbruikt, waardoor de vraag naar de grondstof fors is gedaald. Hierdoor daalde de olieprijs naar een dieptepunt. Hierop besloten de landen die verenigd zijn in OPEC+ de productie in juni wat omlaag te schroeven, om zo de prijs iets op te krikken.

De olieprijs daalt inmiddels weer een aantal weken, door het groeiende aantal coronabesm­ettingen. Op een maandelijk­s overleg waarschuwd­en de landen gisteren dat dit weer kan leiden tot een daling van de vraag naar olie. Bij het maandelijk­se overleg werd nog niet gesproken over het verder dichtdraai­en van de oliekraan, maar landen als Nigeria en Irak werden erop aangesprok­en dat ze meer olie geproducee­rd hadden dan afgesproke­n. Deze landen werden gesommeerd om de productie extra te verlagen, om de eerdere maanden van overproduc­tie te compensere­n.

Mocht de vraag naar olie, en daardoor ook de prijs, verder dalen, dan wordt er een noodbijeen­komst georganise­erd in maart. Daar zou gesproken kunnen worden over een eventuele verdere verlaging van de productie. Grondstofh­andelaren reageerden positief op de informatie: de waarde van een vat Brentolie steeg donderdag omstreeks 20.30 uur met een kleine 3 procent.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname