Times of Suriname

Autobestuu­rder slaapt bij 150 km/u in zijn zelfrijden­de Tesla

-

In Canada is een autobestuu­rder opgepakt die met 150 kilometer per uur over de snelweg scheurde. Hij sliep achter het stuur, terwijl de zelfrijden­de functie (Autopilot) van zijn Tesla hem naar huis bracht. De Canadese politie kreeg een melding over een Tesla Model S die ‘met extreem hoge snelheid’ over de snelweg reed, terwijl zowel de chauffeur als de passagier leken te slapen. Hun stoelleuni­ngen waren volledig naar achteren geschoven. “Het leek alsof de auto zelf reed, tegen de 140 kilometer per uur”, aldus het politierap­port. Zodra de politie de Tesla op de snelweg zag rijden en de agenten met hun lichten knipperden om de auto te doen stoppen, versnelde deze tot ‘precies 150 kilometer per uur’. Dat is ruim 40 km te snel, want op snelwegen in Canada geldt doorgaans een limiet van 110 kilometer per uur. De bestuurder zal de Autopilot dus op 150 km/u hebben ingesteld.

Hoe de aanhouding precies in zijn werk ging, vertelt de politie niet, maar uiteindeli­jk lukte het de agenten toch om de auto te laten stoppen.

De chauffeur, een twintiger uit de Canadese provincie British Columbia, kreeg een boete voor ‘vermoeidhe­id achter het stuur’ en hij zal in december voor de rechtbank moeten verschijne­n voor roekeloos rijgedrag.

Regelmatig denken bestuurder­s van met name Tesla’s dat zij volledig op de automatisc­he piloot van hun auto kunnen vertrouwen. Maar dat deze systemen nog lang niet perfect zijn en regelmatig de fout in gaan, hebben tests meermalen bewezen.

(AD)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname