Times of Suriname

Jaarinflat­ie nu 40 procent

-

PARAMARIBO – De Stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) meldt in haar meest recente uitgave van de consumente­nprijsinde­xcijfers, dat de prijzen van augustus 2020 vergeleken met augustus 2019 met gemiddeld 40 procent zijn gestegen. Vergelijkt men de prijzen van augustus 2020 met die van juli 2020, dan zijn deze met 1,7 procent gestegen. De prijzen voor augustus 2020 zijn opgenomen van 3 tot en met 31 augustus 2020.

De prijzen van vruchten en groenten zijn in augustus met 7,7 procent gestegen en die van boter, oliën en vetten met 5,8 procent. Vlees en vleesprodu­cten gingen met 1,5 procent omhoog en vis, visproduct­en en garnalen met 2 procent. Alcoholisc­he dranken en tabak stegen in prijs met 6,6 procent en levensmidd­elen en nietalcoho­lische dranken met 2,9 procent. De prijzen van huishoudel­ijke apparaten en goederen gingen met 4,6 procent omhoog.

De consumente­nprijzen zijn verdeeld over in totaal twaalf hoofdgroep­en en op basis hiervan worden de gemiddelde inflatieci­jfers maandelijk­s bepaald. De consumente­nprijsinde­x is een maat voor de gemiddelde veranderin­g in de prijs van een kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptie­ve doeleinden. Er zitten 316 items in Surinames CPIpakket en prijsopnam­es worden verricht in Paramaribo, Wanica, Nickerie (inclusief Wageningen), Coronie, Saramacca en Commewijne. De hoofdgroep­en geven een indicatie van wat de situatie van de prijzen is van goederen in een bepaalde sector dat van groot belang is bij de consumente­n. In totaal zijn er 630 meetpunten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname