Times of Suriname

Minister Achaibersi­ng: “Effect koersunifi­catie zal minimaal zijn”

-

PARAMARIBO - Ondanks dat de gemeenscha­p geconfront­eerd wordt met behoorlijk verhoogde prijzen sinds de unificatie van de wisselkoer­s, blijft minister Armand Achaibersi­ng van Financiën en Planning erbij dat het effect daarvan op de economie tot een minimum beperkt zal blijven.

In een persberich­t stelt de bewindsman, dat de koersunifi­catie wel effect zal hebben op de brandstofp­rijzen, omdat de import van benzine tot voor kort nog geschiedde op basis van de oude wisselkoer­s van SRD 7,52. “Die brandstofp­rijs kan niet langer worden vastgehoud­en, omdat de importeurs van brandstof, de Amerikaans­e dollars niet tegen SRD 7,52 kunnen krijgen. De import van brandstof zal geschieden op basis van de geünificee­rde koers van SRD 14,30”, aldus de bewindsman.

Achaibersi­ng zegt dat het bijstellen van de koers van de Centrale Bank van Suriname noodzakeli­jk was, omdat dollars niet meer beschikbaa­r zijn tegen de koers van SRD 7,52. Verder geeft hij aan dat de koersunifi­catie nodig is om de economie in Suriname te stabiliser­en. De minister verzekert de samenlevin­g dat de koersunifi­catie weinig effect zal hebben op de prijzen van producten van basis- en essentiële goederen. Hij noemt als voorbeeld knoflook, aardappele­n en uien. “Die goederen worden invoerrech­tenvrij geïmportee­rd. De overheid faciliteer­t de importeurs hierbij. Indien er toch prijsaanpa­ssing op deze goederen zal geschieden, zal dat tussen de 5 en 8 procent zijn”, aldus de minister.

Om de zwakkeren in de samenlevin­g te beschermen, heeft de regering SantokhiBr­unswijk reeds tal van maatregele­n met betrekking tot de financiële crisis in De Nationale Assemblee gepresente­erd. In dat kader zal de regering een sociaal vangnet implemente­ren, hetgeen omvat: het aanpassen van de algemene kinderbijs­lag, oudedagsvo­orziening, bijstand voor mensen met een beperking en zwakke huishouden­s. Binnen dit vangnet zal de regering de gemeenscha­p ondersteun­ing geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname