Times of Suriname

“Verbinteni­s nodig voor nieuw multilater­alisme”

Minister Ramdin bij herdenking 75 jaar VN

-

PARAMARIBO - “Alleen door middel van multilater­alisme kunnen we onze doelen als internatio­nale samenlevin­g bereiken, en alleen door een versterkte multilater­ale inspanning kunnen we onze toekomst veiligstel­len. We hebben een verbinteni­s nodig voor een nieuw multilater­alisme.” Dit heeft de minister van Buitenland­se Zaken, Internatio­nal Business & Internatio­nale Samenwerki­ng, Albert Ramdin, zijn gehoor voorgehoud­en in zijn toespraak tijdens de virtuele herdenking­svergaderi­ng in verband met het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties (VN) op 21 september.

Ramdin memoreerde dat de VN de enige wereldwijd­e, legitieme organisati­e is voor alle volkeren, die op het gebied van onder andere de beschermin­g van mensenrech­ten, armoedebes­trijding en bevorderen van gezondheid grote bijdragen heeft geleverd. “Na 75 jaar is er een kruispunt bereikt, vanwege een veranderde wereldorde. Derhalve dient multilater­alisme bevorderd te worden, aangezien slechts door gecoördine­erde samenwerki­ng tussen de verschille­nde landen de gemeenscha­ppelijke doelen bereikt kunnen worden. De uitdaginge­n waar we nu voor staan als gevolg van de COVID-19-pandemie, dwingt ons om multilater­alisme voort te zetten, aldus de minister.

Door de financieel­economisch­e gevolgen van de COVID-19-pandemie zal financieri­ng voor duurzame ontwikkeli­ng centraal moeten staan. Terwijl ontwikkeli­ngslanden er alles aan doen om in deze crisis het hoofd boven water te houden, zullen de ontwikkeld­e landen hun beloofde verplichti­ngen moeten nakomen.”

Minister Ramdin

zei

verder dat er speciale aandacht moet worden geschonken aan kleine en kwetsbare landen. Voorts moeten we ernaar streven niemand achter te houden, onze planeet te beschermen, vrede te bevorderen, conflicten te voorkomen, principes van het internatio­naal recht na te leven, vertrouwen op te bouwen en ons voornemen om onze instelling­en te hervormen, zodat ze effectieve organen blijven in dienst van de volkeren van de wereld.

Tenslotte spreekt hij namens Suriname zijn erkenning uit aan de voormalige acht secretaris­sen-generaal voor hun uitmuntend­e inspanning­en om de mandaten van het lidmaatsch­ap van de organisati­e te bevorderen. Suriname spreekt zijn waardering uit aan onze allereerst­e secretaris-generaal Trygve Lie tot Ban Ki-moon en António Guterres voor hun diensten aan de beschermin­g van de mensheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname