Times of Suriname

Ambassadeu­r Liu Quan: Globaliser­ing en multilater­alisme zijn niet te stoppen

-

PARAMARIBO - Volgens ambassadeu­r Liu Quan van de Volksrepub­liek China moeten wij ons realiseren dat het voor elk land moeilijk is om in zijn eentje te overleven. “Alleen door solidarite­it en samenwerki­ng kunnen we de pandemie overwinnen.”

Liu verduideli­jkt dat sinds begin dit jaar de COVID-19 pandemie de wereld teistert. “Het leven en de gezondheid van mensen in alle landen zijn ernstig bedreigd. De wereldecon­omie is in een diepe recessie en de mensheid is opnieuw op een historisch­e kruispunt beland. Wang Yi, lid van de Chinese staatsraad en minister van Buitenland­se Zaken, heeft tijdens de ‘Two Sessions’ van dit jaar systematis­ch uitleg gegeven over de belangrijk­ste punten van de Chinese diplomatie onder het ‘nieuwe normaal’, waarbij de nadruk ligt op vijf belangrijk­ste taken:

Ten eerste, om de binnenland­se ontwikkeli­ng volledig te ondersteun­en. “We zullen de binnenland­se en internatio­nale situaties coördinere­n en volledig gebruikmak­en van de verschille­nde diplomatie­ke middelen om de belangrijk­ste ontwikkeli­ngsstrateg­ieën van het land te dienen. Focussen op het post-epidemisch­e tijdperk, de stabilitei­t van de wereldwijd­e industriël­e- en toeleverin­gsketen handhaven, liberalise­ring en faciliteri­ng van handel en investerin­gen bevorderen, de neerwaarts­e druk van de wereldecon­omie tegengaan.

Ten tweede, om de nationale belangen te waarborgen. We zullen resoluut de soevereini­teit, veiligheid en ontwikkeli­ngsbelange­n van het land verdedigen met vastere wil en krachtiger­e maatregele­n, en resoluut waken voor pogingen van externe krachten om in te grijpen in de interne aangelegen­heden van China.

Ten derde, om partnersch­appen continu te verdiepen. Gestadige vooruitgan­g in de betrekking­en met de sterke landen, de integratie van belangen met buurlanden verdiepen en de solidarite­it en vriendscha­p met ontwikkeli­ngslanden opbouwen.

Ten vierde, om het multilater­alisme krachtig te verdedigen. In het bijzonder het bevorderen van de mondiale regulering op het gebied van de volksgezon­dheid, ondersteun­ing aan de WHO in haar rol in de wereldwijd­e samenwerki­ng tegen de pandemie en de opbouw van een Human Health Community.

Ten vijfde is het actief uitbreiden van internatio­nale samenwerki­ng. Meer landen laten participer­en in de gezamenlij­ke preventie- en controleme­chanismen tegen de pandemie, het versterken van de internatio­nale samenwerki­ng bij de preventie en bestrijdin­g van COVID-19, het bevorderen van de gezondheid­ssamenwerk­ing onder de ‘Belt and Road Initiative’ en de ‘Silk Road of Health’, om zodoende bij te dragen aan de versterkin­g van de wereldwijd­e verdedigin­gslinie tegen het virus.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname