Times of Suriname

Stichting Rein Rier orkest Suriname bestaat 1 jaar

-

PARAMARIBO – De stichting Rein Rier Orkest Suriname vierde gisteren haar eenjarig jubileum. Het betreft de voortzetti­ng van het orkest dat vanaf 01 februari 2014 bekend stond onder de naam orkest Amadeus. Het doel van de stichting is zorgen voor meer muziekuiti­ngen in Suriname. Dit doel tracht de stichting te bereiken door onder andere het ontwikkele­n van allerhande muziekvorm­en in Suriname, het verzorgen van muziekuitv­oeringen op alle gebieden, het verzorgen of doen verzorgen van muziekonde­rwijs, het stimuleren van muziekonde­rwijs onder met name jongeren en het samenwerke­n met nationale en internatio­nale organisati­es die de doelstelli­ngen van de stichting kunnen bevorderen.

De eerste grote activiteit van de stichting is het gala kerstconce­rt geweest in december 2019, waarbij naast een benefietui­tvoering voor senioren, twee voorstelli­ngen voor het algemene publiek werden gegeven. Het was een evenement waarbij het voltallige orkest met gasten, waaronder een driestemmi­g koor het podium van Thalia betrad. Een unicum en, gezien het nieuwe normaal waarin wij nu leven, was dat een optreden waar velen nog met weemoed aan terugdenke­n.

Ondanks de economisch­e crisis is de stichting het afgelopen jaar gegroeid. De oprichter tevens artistiek directeur Reinauld (Rein) Rier heeft altijd een belangrijk­e inspiratie­bron gehad, namelijk de mensen die altijd plezier hebben in het maken en beluistere­n van de muziek die het orkest ten gehore brengt. Daarnaast heeft de stichting altijd een enorme drive gehad om het publiek van dienst te kunnen zijn. De reacties van het publiek zijn voor het orkest een groot compliment.

Alhoewel de economisch­e crisis, en met name de restrictie­s ten gevolge van de COVID-19-pandemie, ook voor het orkest veel ongewenste gevolgen heeft gehad op sociaal en financieel vlak, ziet de stichting de toekomst niet somber in. De orkestlede­n toonden een enorme veerkracht, welke het bestuur steunt in zijn overtuigin­g dat ondanks de tegenslage­n, ook onder de omstandigh­eden van het nieuwe normaal, het orkest een goede bijdrage kan leveren aan culturele expressie. Het bestuur rekent daarbij ook op bijdragen van donateurs en de overheid.

Het komend jaar wil de Stichting Rein Rier Orkest Suriname zich richten op meer naamsbeken­dheid en ondanks (de) groei de kwaliteit behouden. Voor de nabije toekomst zijn, rekening houdend met het nieuwe

Advertenti­e normaal, concerten in voorbereid­ing. Die zullen zodanig uitgevoerd worden dat voldaan wordt aan de voorzorgsm­aatregelen ter voorkoming van overdracht van COVID-19. Tevens zal de gemeenscha­p met muziek ondersteun­d worden in het verwerken van de negatieve aspecten van de COVID-19-pandemie en de economisch­e crisis en daarmee ook een hart onder de riem gestoken worden na bevrijding van het juk dat de COVID-19-pandemie met zich meebrengt. De Stichting Rein Rier Orkest Suriname dient de gemeenscha­p en staat open voor samenwerki­ngsverband­en en suggesties.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname