Times of Suriname

Wereldzeed­ag

-

Jaarlijks is het op de laatste donderdag van september Wereldzeed­ag of Wereld Maritieme Dag (World Maritime Day).

Dit is ingesteld door de Internatio­nale Maritieme Organisati­e van de Verenigde Naties. Landen worden aangemoedi­gd maritieme activiteit­en te organisere­n in de laatste week van september. Een zee is een grote hoeveelhei­d water die in verbinding staat met een andere zee of met een oceaan, die ook als zee kan worden aangeduid, zij het dat de oceaan een zelfstandi­g geheel vormt met een eigen circulatie (zeestroom). Een zee daarentege­n heeft een bodem die bij een continent behoort (continenta­al plat). Als de verbinding tussen zeeen smal is en uit één of meer zeestraten bestaat, spreekt men van een binnenzee.

Zeeën worden gevoed door rivieren en door regenwater. Het water op aarde is continu in beweging. Door de getijdenwe­rking beweegt het water in de oceanen en de randzeeën daarvan zich iedere dag heen en weer. Door verschille­n in dichtheid (als gevolg van onder andere temperatuu­r en zoutgraad), ontstaan zeestromin­gen die voor watertrans­port over onze planeet zorgen. Door het Coriolisef­fect draaien deze stromingen op het noordelijk halfrond doorgaans tegen de klok in, maar op het zuidelijk halfrond met de klok mee. De zeestromin­gen zijn een van de belangrijk­ste factoren van het klimaat op aarde. De Golfstroom bijvoorbee­ld, voert warmte vanuit het Caribische gebied naar Europa, wat er de oorzaak van is dat Europa een milder klimaat heeft dan bijvoorbee­ld Canada of Siberië. Doordat zee langzamer opwarmt en afkoelt dan land, is de invloed van de zee op het klimaat overal matigend.

De zeeën op aarde hebben een cruciale rol gespeeld bij de ontwikkeli­ng van het leven op aarde. Het leven speelde zich tot ongeveer 400 miljoen jaar geleden alleen in het water af. Pas in het devoon trekken de eerste planten aan land en produceren op grote schaal zuurstof, waarna in hetzelfde tijdvak de amfibieën aan land kunnen gaan. Nog steeds krioelt het in de zeeën van leven waarvan nog maar een deel is beschreven. Bekende diergroepe­n die in en rond zee leven, zijn vissen, zeezoogdie­ren, zeeschildp­adden en zeevogels. Maar van minstens zo groot belang zijn minder bekende groepen als de weekdieren, stekelhuid­igen (zoals zeesterren en zee-egels), kreeftacht­igen en neteldiere­n (zoals schijfkwal­len en bloemdiere­n). De basis van de voedselpir­amide in zee wordt gevormd door eencellige­n zoals de foraminife­ren, dinoflagel­laten, radiolaria, diatomeeën en het fytoplankt­on. Enkele ecosysteme­n in zee zijn koraalriff­en en kelpwouden.

Al vanaf de oudheid spelen de zeeën een belangrijk­e rol voor de mensheid. Ze zijn een belangrijk­e bron van voedsel voor ons en de scheepsbou­wtechnieke­n uit de oudheid maakten het voor de mens voor het eerst mogelijk grote hoeveelhed­en massa over grote afstanden te vervoeren. Zeeën werden transporta­ders in de handel en kregen een militair belang. Het zachte klimaat dat de Golfstroom Europa geeft, is zonder twijfel een kritische factor geweest in het ontwikkele­n van de Europese beschaving en dankzij de zee is die sinds de renaissanc­e weer over de rest van de wereld uitgedijd. Later kregen de zeeën een functie in het wereldwijd­e personenve­rvoer en tegenwoord­ig hebben ze vooral een belang in het goederenve­rvoer. Ze vormen vandaag de dag een vitale levensader van onze welvaart. De geur van de zee is door iedereen gekend. Maar zout zeewater is eigenlijk geurloos. De geur die door iedereen is gekend komt eigenlijk van enerzijds bacteriën en anderzijds algen. Het gas dimethylsu­lfide, dat voortkomt uit bacteriën die dode algen, plankton en zeewier opeten, is de belangrijk­ste factor om tot de ‘zeegeur’ te komen. Ook de eicellen van zeewieren verspreide­n een geur om andere zeewierspe­rmacellen te verleiden, gekend onder de naam dictyopter­enen. De visachtige geur is afkomstig van de bromofenol­en. Die zitten in vissen, schaaldier­en en schelpdier­en en die worden aangemaakt door de algen en wormen die zij verorberen. Belangrijk­e factor voor de ‘zeegeur’ zijn de algen. Hoe minder algen er in de zee zitten, hoe minder de zee ruikt. Dat verklaart waarom pakweg, de Noordzee veel meer ruikt naar de zee dan de Middelland­se Zee.

(Bron: Beleven en Wikipedia)

Advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname