Times of Suriname

Explosieve toename drugslabs: snelle groei crystal meth

-

AMSTERDAM - Het aantal ontmanteld­e drugslabs in de eerste helft van het jaar is met bijna vijftig procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De politie verklaart een deel van de toename door informatie die is verkregen uit het onderzoek naar de ‘criminele’ chatdienst Encrochat.

De toename blijkt uit een analyse van de landelijke eenheid van de politie die aan De Telegraaf is verstrekt en deze week naar buiten wordt gebracht. De toename sluit aan de op de waarschuwi­ng van de baas van de landelijke recherche, Andy Kraag en portefeuil­lehouder drugs van de nationale politie, Max Daniel. in mei in De Telegraaf. Ze lieten toen weten dat vooral het aantal ontmanteld­e labs waarin de verwoesten­de drugs crystal meth wordt gemaakt, sterk toeneemt. Ook waarschuwd­en ze voor de groeiende invloed van Mexicaanse drugskarte­ls in ons land, na informatie hierover uit onderzoeke­n en tips.

Tot juli werden in Nederland 65 drugslabs ontdekt. In de eerste zes maanden van vorig jaar waren dat er 40. Ook na juni zijn er vele drugslabs ontmanteld. Een van de meest spectacula­ire was de ontdekking van een groot ondergrond­s lab voor de productie van crystal meth in Montfort. De productiel­ocatie was verdeeld over zes geschakeld­e zeecontain­ers en bedekt met een laag dijkverzwa­ringsklei. De locatie en de ingang van het lab waren volledig afgescherm­d.

Een van de meest opvallende veranderin­gen binnen de wereld van de synthetisc­he drugs in de afgelopen maanden is de razendsnel­le groei van het aantal meth-labs. Dit jaar zijn er al 18 van dit soort labs ontdekt. Een verdubbeli­ng ten opzichte van vorig jaar. Meth levert aanzienlij­k meer op dan de productie van xtc en amfetamine.

Vorig jaar werden voor het eerst ook Mexicanen ontdekt in labs. Dit jaar volgden nog meer arrestatie­s van Mexicanen. De pillenboer­en in Nederland blijken moeiteloos te zijn overgescha­keld op de productie van crystal meth en hebben daarvoor kennis uit Mexico in laten vliegen. Ook zijn er steeds meer cocaïnewas­serijen, waar coke uit goederen wordt gehaald waarmee het in bronlanden is vermengd. Door een chemisch proces worden de drugs hier bijvoorbee­ld uit kleren gewassen. De kleren zijn eerder ondergedom­peld in vloeibare coke.

Begin juli maakte de politie bekend dat er door het onderzoek naar EncroChat, 26Lemont, maar liefst 19 drugslabs en 1200 kilo meth is gepakt. Osporingsd­iensten konden door het kraken van de versleutel­de communicat­iedienst EncroChat live met criminelen meelezen over hun activiteit­en. Na juli zijn nog meer labs ontdekt en drugs in beslag genomen door EncroChat. De provincies waarin de productie het hardst groeit, zijn Noord-Holland, Gelderland, Noord-Brabant en Drenthe.

Het aantal plekken waar chemisch afval uit labs is gedumpt is gedaald in vergelijki­ng met vorig jaar. Tot dusver ging het om ontdekte 75 locaties. Volgens de politie wordt meer afval rechtstree­ks geloosd in de natuur en in waterputte­n en is daardoor niet meer vindbaar. Ook wordt er meer afval per locatie gedumpt.

De nationale politie probeert nu in kaart te brengen wat ongeveer de omzet is van alle drugslabs in Nederland, zegt portefeuil­lehouder Drugs van de Nationale Politie, Max Daniel. In 2018 becijferde de Politieaca­demie dat er in 2017 voor zeker 18,9 miljard euro aan xtc en amfetamine werd geproducee­rd. Nu wordt opnieuw een berekening gemaakt met ook de omzet van de methlabs en cokewasser­ijen erbij.

Daniel zegt dat een van de tactieken bij de bestrijdin­g van de drugsprodu­ctie, het controlere­n van de grondstoff­enstromen is. Er zijn jaarlijks honderddui­zenden liter grondstoff­en nodig om de labs draaiend te houden. “De samenwerki­ng met landen die hofleveran­cier zijn, zoals India en China, loopt niet optimaal. Daarnaast zijn de grondstoff­en doorgaans legaal. We kijken in Nederland vooral naar bedrijven die verdacht veel grondstoff­en kopen. Bijvoorbee­ld aceton door nagelstudi­o’s. Die stof wordt gebruikt door cokewasser­ijen. Verdachte aankopen kunnen ons naar producente­n leiden.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname