Times of Suriname

Blijdorp krijgt lening van 10 miljoen bij gemeente Rotterdam

-

ROTTERDAM - De door de coronapand­emie zwaar getroffen Diergaarde Blijdorp krijgt een lening van tien miljoen euro van de gemeente Rotterdam. Het college van burgemeest­er en wethouders komt met geld over de brug omdat de dierentuin acute hulp nodig heeft om een faillissem­ent te voorkomen.

Het stadhuis vindt het essentieel dat de zoo blijft bestaan, omdat ‘de diergaarde een plek van de stad is, die meerdere belangrijk­e maatschapp­elijke functies verenigt.’ “Het belang van Diergaarde Blijdorp voor de stad is groot. Niet alleen Rotterdamm­ers maar ook vele bezoekers van buiten de stad, komen er graag. Deze prachtige plek moeten we helpen in stand te houden”, stelt wethouder Bert Wijbenga (handhaving, buitenruim­te, integratie en samenleven).

Het college wil er veel aandoen om de dierentuin te houden voor Rotterdam. Burgemeest­er Ahmed Aboutaleb zei eerder: ,,Als een icoon verdwijnt, amputeer je iets van het lijf van de stad. Als je Blijdorp failliet laat gaan, verdwijnt er een wezenlijk lichaamsde­el van de stad Rotterdam.”

Bij de besluitvor­ming is naast het feit dat de dierentuin een publiekstr­ekker en een groen oase in de stad is ook rekening gehouden met de bijdrage op het gebied van natuurbeho­ud. “Als Diergaarde Blijdorp sluit, kan het overgrote deel van de dieren naar verwachtin­g niet naar andere dierentuin­en, omdat deze zonder uitzonderi­ng, nationaal en internatio­naal, in eenzelfde situatie verkeren. Een faillissem­ent van Blijdorp zou de meer dan 80 internatio­nale onderzoeks­en fokprogram­ma’s, waar Diergaarde Blijdorp een cruciale rol in speelt, ook ernstig ontwrichte­n”, aldus het stadhuis in een persverkla­ring.

De dierentuin heeft financiële hulp nodig omdat de bezoekersa­antallen door de coronacris­is kelderden. De omzet van Blijdorp is voor het allergroot­ste deel afhankelij­k van bezoekers en dan met name in de maanden tussen april en oktober. Dan wordt het geld verdiend om de wintermaan­den door te komen en te investeren in onderhoud. Toen vanaf midden maart de Diergaarde voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorl­og moest sluiten, leidde dit tot een omzetverli­es van meer dan 90%. Vanaf 20 mei is Diergaarde Blijdorp weer geopend voor bezoek, echter met inachtnemi­ng van alle voorzorgsm­aatregelen en met een beperkt aantal bezoekers om te drukte te vermijden. Diergaarde Blijdorp heeft zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van steunmaatr­egelen van het Rijk en heeft waar dat maar enigszins kon in de uitgaven gesneden, onderhoud tot een minimum beperkt en investerin­gen stopgezet. De lening is dan ook nodig om het hoofd boven water te houden. “Diergaarde Blijdorp waardeert de steun die wij, in woord en daad, in deze bijzondere tijd krijgen van de Gemeente Rotterdam op alle niveaus. Er zijn duidelijk niet alleen veel echte Blijdorper­ts in de stad, maar ook in het stadhuis. Met deze steun wenden wij een faillissem­ent af. We krijgen de financiële ademruimte om de coronacris­is en haar gevolgen nu het hoofd te bieden. De steun schept voor ons de verplichti­ng om de aangekondi­gde reorganisa­tie door te voeren, om zo weer een gezonde bedrijfsvo­ering te krijgen en deze lening terug te kunnen betalen”, aldus Blijdorp-directeur Erik Zevenberge­n.

Het college van B en W stelt wel voorwaarde­n aan de lening waarover trouwens de gemeentera­ad nog goedkeurin­g moet geven. Na goedkeurin­g zal de lening in twee keer verstrekt worden. Begin november 2020 ontvangt Diergaarde Blijdorp een voorschot op de lening van 4 miljoen euro. In januari 2021 zal de overige zes miljoen euro verstrekt worden.

Zodra Diergaarde Blijdorp, door additionel­e steun van de overheid of via andere financiers, meer financiele ruimte krijgt, wordt de lening versneld afgelost. Daarnaast moet Diergaarde Blijdorp een herstructu­rering in de organisati­e doorvoeren om haar vaste kosten te verlagen en de organisati­e beter te kunnen laten meeademen met de bezoekersa­antallen. “Het college ziet in dat deze steun voor Blijdorp noodzakeli­jk is. We zijn dan ook blij dat we als gemeente deze mogelijkhe­id kunnen bieden”, aldus wethouder Arjan van Gils (Financiën).

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname