Times of Suriname

Beste vriendin Anne Frank legt eerste steen Namenmonum­ent

-

AMSTERDAM - Na een lange periode van voorbereid­en en veel juridisch getouwtrek, werd gistermidd­ag de eerste herdenking­ssteen gelegd van het Nationaal Holocaust Namenmonum­ent in Amsterdam. Bij de plechtighe­id waren veertien overlevend­en van de Jodenvervo­lging.

De 91-jarige Jacqueline van Maarsen, de hartsvrien­din van Anne Frank, verrichtte de officiële handeling. Zij heeft financieel bijgedrage­n aan de bouw van het herdenking­smonument, door een deel van de opbrengst te schenken van een veiling van een gedichtje van Anne. Die veiling bracht 140.000 euro op.

De naam op de eerste steen is die van Dina Frankenhui­s. Ze werd op 4 juni 1943, op 20jarige leeftijd, vermoord in Sobibor. Dina Frankenhui­s werkte als kantoorbed­iende en woonde met haar ouders in Amsterdam.

Het monument is een ontwerp van de Pools-JoodsAmeri­kaanse architect Daniel Libeskind. Het moet uiteindeli­jk 102.000 stenen met namen van Nederlands­e

Holocausts­lachtoffer­s gaan tellen, zowel Joden als Sinti en Roma. De stenen worden aangebrach­t volgens een nietalfabe­tisch metselplan. Aan de bouw van het namenmonum­ent, een initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité, ging een lange juridische strijd vooraf. Eerst was er gedoe rondom de eerste beoogde locatie, het Wertheimpa­rk, waar omwonenden in het geweer kwamen. Toen de gemeente daarna koos voor de groenstroo­k tussen de Weesperstr­aat en de Hoftuin, wilden ook daar omwonenden de komst tegenhoude­n. Zij vonden het ontwerp te groot en waren bang voor een te grote toeloop van bezoekers. Uiteindeli­jk gaf de Raad van State afgelopen november groen licht voor de bouw van het monument. Op deze plek, tussen de Hermitage en de Hortus, kunnen nabestaand­en hun omgekomen dierbaren herdenken. Iedereen die dat wil, kan voor 50 euro een steen adopteren. Het Namenmonum­ent is naar verwachtin­g halverwege 2021 klaar.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Burgemeest­er Halsema van Amsterdam ontvangt een geadopteer­de naam. (Foto: RD)
Burgemeest­er Halsema van Amsterdam ontvangt een geadopteer­de naam. (Foto: RD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname