Times of Suriname

Strengere voorwaarde­n spoedgoedk­euring coronavacc­in in VS

-

VS - De Amerikaans­e medicijnen­waakhond FDA kondigt naar verwachtin­g snel strengere voorwaarde­n aan voor de spoedgoedk­euring van een potentieel coronavacc­in, meldde The Washington Post. Daarmee wordt de kans kleiner dat er voor de verkiezing­en een vaccin is goedgekeur­d.

De FDA wil zo transparan­ter zijn en meer vertrouwen krijgen nu volksgezon­dheidsdesk­undigen zich steeds meer zorgen maken over politieke bemoeienis van president Donald Trump met het goedkeurin­gsproces.

De FDA zal naar verwachtin­g aan vaccinprod­ucenten die een spoedgoedk­euring willen, vragen om proefperso­nen gemiddeld minstens twee maanden te blijven observeren nadat zij een tweede vaccin toegediend hebben gekregen. Ook eist het agentschap dat producente­n exacte cijfers geven van ernstige COVID-19-gevallen onder proefperso­nen die een placebo kregen.

Van vrijwel geen enkele producent wordt verwacht dat die definitiev­e proefresul­taten heeft voor de verkiezing­en. Farmaceut Pfizer geldt daarbij als een uitzonderi­ng, maar door de nieuwe regels treedt er mogelijk nog vertraging op.

Farmaceut Moderna heeft gemeld dat het in oktober waarschijn­lijk nog geen proefdata klaar heeft. De proeven van AstraZenec­a in de Verenigde Staten zijn onderbroke­n omdat een proefperso­on bij wie ernstige neurologis­che klachten optraden moet worden onderzocht.

De proeven zijn zo ingericht dat een proefperso­on zijn tweede vaccin drie of vier weken na het eerste krijgt toegediend. Door de daaropvolg­ende observatie­duur van de twee maanden is het onwaarschi­jnlijk dat de ontwikkela­ars voor medio november proefdata klaar hebben. Pfizer liet dinsdag in een verklaring weten dat het nog steeds eind oktober verwacht te weten of het potentiële Pfizercoro­navaccin werkt. “Wij anticipere­n erop dat we de FDA veiligheid­sdata sturen, met inbegrip van de observatie­duur van gemiddeld twee maanden na de tweede dosis”, aldus de farmaceut.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname