Times of Suriname

Steun voor nieuwe bedreiging­en

-

FRANKRIJK - Meer dan honderd Franse nieuwsmedi­a riepen woeg mensen op het satirische tijdschrif­t Charlie Hebdo te steunen nadat het personeel met de dood is bedreigd. In 2015 waren het tijdschrif­t en zijn medewerker­s doelwit van een terroristi­sche aanslag.

Charlie Hebdo publiceerd­e eerder deze maand cartoons van de profeet Mohammed bij de start van een proces tegen verdachten van de aanslag in 2015 op hun kantoor in Parijs.

Terwijl de editie in Frankrijk uitverkoch­t was, lokte de publicatie veroordeli­ng uit van verschille­nde moslimland­en. Militanten van al-Qaeda dreigden naar verluidt met een herhaling van het bloedbad van 2015.

De open brief op de voorpagina van de nieuwe editie hekelt “nieuwe totalitair­e ideologieë­n, die soms claimen geïnspiree­rd te zijn door religieuze teksten. De vijanden van vrijheid moeten begrijpen dat we allemaal, samen, hun standvasti­ge tegenstand­ers zijn, ongeacht onze meningsver­schillen of overtuigin­gen”, aldus de brief.

Twaalf mensen, onder wie enkele van de meest gevierde cartoonist­en van Frankrijk, werden gedood op 7 januari 2015, toen de broers Saïd en Chérif Kouachi op het kantoor van het tijdschrif­t begonnen te schieten. Veertien mensen staan terecht die ervan worden verdacht de broers Kouachi bij die aanslag te hebben geholpen en twee dagen later bij nog een op een joodse supermarkt. Charlie Hebdo’s hoofd personeels­zaken zei tegen het tijdschrif­t dat de politie haar uit huis haalde nadat ze doodsbedre­igingen had ontvangen die de politie geloofwaar­dig acht. Ze vertelde Le Point dat er ‘waanzinnig­e haat’ was tegen het tijdschrif­t.

“Charlie Hebdo wordt opnieuw bedreigd door terroristi­sche organisati­es”, zei hoofdredac­teur Laurent Sourisseau, die in 2015 zwaar gewond raakte, tegen persbureau “Bedreiging­en die een echte provocatie vormen tijdens het proces van de aanslagen van januari 2015.” De brief ter ondersteun­ing van Charlie Hebdo is onderteken­d door grote kranten, tijdschrif­ten en omroepen, die hem nogmaals zullen publiceren.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Een man bekijkt een afbeelding die betrekking heeft op Charlie Hebdo. (Foto: De Telegraaf)
AFP.
Le Point
Een man bekijkt een afbeelding die betrekking heeft op Charlie Hebdo. (Foto: De Telegraaf) AFP. Le Point

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname