Times of Suriname

Poetin: Navalny heeft mogelijk zichzelf vergiftigd

-

RUSLAND - De Russische president Vladimir Poetin zegt dat Kremlin-criticus Alexej Navalny mogelijk zichzelf heeft vergiftigd met novitsjok. Poetin vertelde dat naar verluidt, tegen de Franse president Emmanuel Macron in een recent telefoontj­e.

De 44-jarige Navalny, die twee weken geleden uit een coma kwam nadat hij tijdens een vlucht in Siberië ernstig ziek was geworden, bespotte Poetins gerapporte­erde beweringen als onlogisch. De Russische oppositiel­eider is woensdag uit het ziekenhuis in Berlijn ontslagen. Daar was hij vorige maand vanuit Rusland naartoe gebracht. Duitsland zegt dat het bewijs heeft dat de felle criticus van Poetin werd vergiftigd met het zenuwgif novitsjok. Die bewering wordt ondersteun­d door Franse en Zweedse wetenschap­pers.

Het Franse dagblad Le Monde meldde, onder vermelding van niet nader genoemde bronnen, dat Poetin had gesuggeree­rd dat Navalny zichzelf om een niet nader omschreven reden met novitsjok had vergiftigd. In het telefoonge­sprek van de twee leiders op 14 september verwees Poetin volgens de krant naar zijn vijand als een “onruststok­er op internet die ook in het verleden ziektes heeft gesimuleer­d.”

Navalny reageerde ironisch op het bericht in Le Monde. Hij schreef op Instagram dat het zijn “sluwe plan was om novitsjok in de keuken te koken, er rustig van te drinken in een vliegtuig, te sterven in een ziekenhuis in Omsk en in een mortuarium in Omsk terecht te komen, waar mijn doodsoorza­ak zou worden omschreven als ‘hij heeft genoeg geleefd’.”

“Maar Poetin heeft me overspeeld”, grapte Navalny. “Uiteindeli­jk heb ik achttien dagen in coma doorgebrac­ht als een idioot en kreeg ik niet wat ik wilde.”

In een videotoesp­raak voor de Algemene Vergaderin­g van de VN op dinsdag, eiste Macron een ‘snelle en foutloze’ verklaring van Rusland met betrekking tot Navalny’s vergiftigi­ng, waarbij hij het gebruik van chemische wapens een ‘rode lijn’ noemde.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname