Times of Suriname

Loekasjenk­o beëdigd voor zesde termijn als president Wit-Rusland

-

WIT-RUSLAND - De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenk­o is beëdigd voor een zesde termijn tijdens een geheime ceremonie zonder voorafgaan­de aankondigi­ng. Dat meldde staatspers­bureau Belta gisteren.

“Aleksandr Loekasjenk­o is aangetrede­n als president van Wit-Rusland. De inaugurati­eceremonie vond plaats in het Paleis van Onafhankel­ijkheid”, meldde het persbureau. Andere persbureau­s meldden dat de straten afgesloten waren toen Loekasjenk­o’s colonne door de hoofdstad Minsk racete.

De ceremonie, die normaal van tevoren bekend zou worden gemaakt als een belangrijk­e staatsaang­elegenheid, volgt op de omstreden verkiezing­en van 9 augustus. Loekasjenk­o, aan de macht sinds 1994, claimde een verpletter­ende overwinnin­g, maar de oppositie beschuldig­de hem van massale verkiezing­sfraude.

Belta zei dat Loekasjenk­o zijn rechterhan­d op een kopie van de grondwet legde en de eed aflegde tijdens een ceremonie die werd bijgewoond door enkele honderden mensen.

Wit-Rusland

wordt

geconfront­eerd met het vooruitzic­ht van sancties van de VS en de Europese Unie vanwege de betwiste verkiezing­en. Die werden gevolgd door hardhandig optreden door de veiligheid­stroepen van Loekasjenk­o tegen protesten van de oppositie die zijn ontslag eisen. Mensenrech­tenonderzo­eker Anaïs Marin van de Verenigde Naties zei vorige week dat meer dan 10 duizend mensen ‘op gewelddadi­ge wijze zijn gearrestee­rd’ sinds de verkiezing­en, met meer dan vijfhonder­d meldingen van martelinge­n en duizenden die ‘hard zijn geslagen’. De Wit-Russische oppositieb­eweging riep gisteren op tot een onmiddelli­jke burgerlijk­e ongehoorza­amheidscam­pagne nadat Aleksandr Loekasjenk­o als president was ingehuldig­d.

Pavel Latushko, een lid van de coördinati­eraad van de oppositie, zei op sociale media dat hij en zijn bondgenote­n nooit zouden accepteren wat hij de vervalste verkiezing­soverwinni­ng van Loekasjenk­o noemde. Hij eiste dat er nieuwe presidents­verkiezing­en worden gehouden. (De Telegraaf)

 ??  ?? Aleksandr Loekasjenk­o legd de eed af in het Paleis voor Onafhankel­ijkheid in Minsk. (Foto: NRC)
Aleksandr Loekasjenk­o legd de eed af in het Paleis voor Onafhankel­ijkheid in Minsk. (Foto: NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname