Times of Suriname

PSGvoorzit­ter AlKhelaifi hoort gevangenis­straf tegen zich eisen

-

VOETBAL - De openbaar aanklager in Zwitserlan­d eist een gevangenis­straf van 28 maanden tegen Nasser AlKhelaifi, voorzitter van Paris Saint-Germain, zo wist L’Équipe woensdag te melden. Een gedeelte van de strafeis betreft overigens een voorwaarde­lijke celstraf. Jérôme Valcke, voormalig secretaris-generaal van de FIFA, heeft drie jaar cel tegen zich horen eisen. Ook in dit geval is de eis vanuit Zwitserlan­d voor een gedeelte voorwaarde­lijk. Beide heren worden verdacht van corrupte activiteit­en. In februari van dit jaar werd bekend dat er een onderzoek was gestart naar de handel en wandel van AlKhelaifi en Valcke. De PSG-preses, tevens eigenaar van BeIN Media Group, zou naar verluidt, hebben gesjoemeld in de strijd om de uitzendrec­hten van grote voetbaltoe­rnooien. Valcke op zijn beurt zou zich hebben verrijkt bij de toewijzing van televisier­echten wat betreft de WK’s van 2018, 2022, 2026 en 2030. Tevens wordt de Confederat­ions Cup in het onderzoek genoemd. Een gedeelte van de televisier­echten kwam uiteindeli­jk terecht bij het mediaconce­rn van de vermogende AlKhelaifi.

Uit onderzoek van de Zwitserse justitie komt naar voren dat Valcke door AlKhelaifi min of meer werd beloond voor zijn hulp bij de toewijzing van de felbegeerd­e televisier­echten. De voormalig rechterhan­d van de gewezen FIFA-baas Sepp Blatter mocht op Sardinië voor langere tijd een villa gebruiken die op naam stond van AlKhelaifi. De Zwitserse justitie heeft voorgereke­nd dat Valcke daar in een normale situatie een huursom van tussen de 900 duizend en 1,8 miljoen euro voor zou moeten neerleggen. De luxueuze woning was voor vijf miljoen euro aangeschaf­t door AlKhelaifi, waarna Valcke de gelegenhei­d kreeg om er gebruik van te maken.

L’Équipe meldt dat en Valcke de

AlKhelaifi eerste voetbalbes­tuurders in Europa zijn die mogelijk een celstraf moeten uitzitten vanwege corrupte transactie­s. In de Verenigde Staten en ZuidAmerik­a zijn al verschille­nde bestuurder­s veroordeel­d vanwege frauduleus handelen. AlKhelaifi behartigt namens de European Club Associatio­n de belangen van clubs bij de UEFA. Er loopt momenteel ook een zaak tegen enkele voormalige officials van de Duitse voetbalbon­d. Het gaat in dit geval om vermeende corruptie rondom de toewijzing van het WK 2006 aan Duitsland.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname