Times of Suriname

CO2-uitstoot 1% rijkste meer dan het dubbele uitstoot armste helft wereldbevo­lking

-

De rijkste 1 procent van de wereldbevo­lking is verantwoor­delijk voor meer dan twee keer zoveel CO2uitstoo­t als de 3,1 miljard armste mensen. Dit geldt voor de periode van ongekende emissiegro­ei tussen 1990 en 2015. België is daarbij deel van het probleem en van de oplossing. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Oxfam dat aan het begin van de VNklimaatw­eek werd gepublicee­rd.

In het nieuwe Oxfamrappo­rt ‘Confrontin­g Carbon Inequality’, in samenwerki­ng met het Stockholm Environmen­t Institute, is de CO2-uitstoot gelinkt aan consumptie van verschille­nde inkomensgr­oepen tussen 1990 en 2015 onderzocht. In deze periode van 25 jaar zijn de wereldwijd­e jaarlijkse koolstofem­issies meer dan verdubbeld.

– De rijkste 10 procent, ongeveer 630 miljoen mensen wereldwijd, is verantwoor­delijk voor 52 procent van de CO2-emissie tussen 1990 en 2015. De rijkste 1 procent, ongeveer 63 miljoen mensen, is verantwoor­delijk voor 15 procent van de uitstoot in die periode. Voor de armste helft van de mensheid is dat slechts 7 procent.

– In die periode verbruikte de rijkste 10 procent een derde van het resterende wereldwijd­e koolstofbu­dget, terwijl de armste helft van de bevolking maar 4 procent voor haar rekening nam. Het koolstofbu­dget is de hoeveelhei­d koolstofdi­oxide die aan de atmosfeer kan worden toegevoegd zonder dat de temperatuu­r op aarde toeneemt met meer dan 1,5°C. Dit is het doel van het Parijse Klimaatakk­oord uit 2015 om zo de ergste gevolgen van klimaatver­andering te voorkomen.

– De jaarlijkse CO2-uitstoot is tussen 1990 en 2015 met 60 procent gestegen. De rijkste 5 procent is verantwoor­delijk voor meer dan een derde (37 procent) van deze groei. De totale emissietoe­name van de rijkste 1 procent was drie keer zo groot als die van de armste 50 procent.

Alba Saray Pérez Teran, beleidsmed­ewerker klimaat bij Oxfam België. “Decennia van overheidsb­eleid gericht op eindeloze economisch­e groei hebben ons aan de rand van een klimaatram­p gebracht. Terwijl de overconsum­ptie van een rijke minderheid de klimaatcri­sis verder aanwakkert, zijn het vooral de armsten die de prijs betalen. Het onderzoek toont aan dat transport in belangrijk­e mate bijdraagt tot de CO2uitstoo­t binnen het consumptie­patroon van de 10 procent rijksten, zoals het gebruik van privé-vliegtuige­n en SUV’s.” De CO2-uitstoot daalde sterk tijdens de wereldwijd­e lockdown, maar stijgt opnieuw snel nu de beperkinge­n worden versoepeld. Als die trend blijft aanhouden, zal het mondiale koolstofbu­dget van 1,5°C tegen 2030 zijn opgebruikt. De uitstooton­gelijkheid is echter zo sterk dat de rijkste 10 procent het koolstofbu­dget tegen 2033 zou opgebruike­n, zelfs als alle andere emissies tot nul zouden worden herleid.

In 2020 is de aarde ‘slechts’ met 1 graad Celsius opgewarmd, maar klimaatver­andering zorgt al voor dodelijke cyclonen in India en Bangladesh, teisteren enorme sprinkhane­nzwermen Afrika, richten hevige hittegolve­n en bosbranden in Australië en de VS veel schade aan. Ook in België wijzen klimaatspe­cialisten erop dat ‘extreem weer’ de laatste jaren veel meer voorkomt. Iedereen heeft hiermee te maken, maar het zijn vooral de meest kwetsbare mensen die het hardst worden getroffen. ‘Confrontin­g Carbon Inequality’ schat dat de rijkste 10 procent hun jaarlijkse CO2-uitstoot met meer dan negentig procent moeten vermindere­n in de komende tien jaar om te voorkomen dat de temperatuu­r op aarde stijgt tot boven de anderhalve graad Celsius. Regeringen kunnen zowel de klimaatcri­sis als de extreme ongelijkhe­id samen aanpakken, door zeker de extreme uitstoot van de rijksten aan te pakken en te investeren in een rechtvaard­ige transitie met aandacht voor onze planeet en in functie van het welzijn van iedereen. (DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname