Times of Suriname

Laatste Europese oerbossen zijn er belabberd aan toe

-

De laatste Europese oerbossen zijn er zeer slecht aan toe. Dat blijkt uit een studie die de staat van de ongerepte bossen in Europa uitgebreid in kaart brengt.

Van de weinige oerbossen die nog over zijn in Europa, zijn er veel niet beschermd. Ze lopen het risico te worden vernietigd, want er wordt nog steeds veel gekapt.

Dat blijkt uit de eerste uitgebreid­e beoordelin­g van de beschermin­gsstatus van de Europese oerbossen. Die werd uitgevoerd door 28 instelling­en, die gedurende vijf jaar alle gegevens over deze bossen in kaart brachten. “Veel oerbossen zijn goed beschermd, maar we hebben ook veel regio’s gevonden waar dat niet het geval is – vooral gebieden waar oerbossen nog steeds veel voorkomen”, zegt hoofdauteu­r Francesco Sabatini, van het Duitse Centrum voor Integratie­f Biodiversi­teitsonder­zoek van de Martin Luther-universite­it (Halle-Wittenberg). “En waar ze worden beschermd, is het beschermin­gsniveau in sommige gevallen onvoldoend­e om ervoor te zorgen dat deze bossen op de lange termijn worden beschermd.”

In het tijdschrif­t Diversity and Distributi­ons beschrijve­n de onderzoeke­rs 54 bostypen in Europa. Ze stellen vast dat er bij zes bostypen helemaal geen restanten meer zijn van het oude bos. Bij twee derde van de bostypen was minder dan 1 procent oud. In slechts tien bostypen is meer dan de helft van het oerbos strikt beschermd.

Een oerbos heeft zich zonder menselijke invloed ontwikkeld. In Europa is dit oerbos grotendeel­s verdwenen, maar de restanten worden nog oerbossen genoemd.

Ze zijn zeer ongelijk verdeeld over Europa. “Sommige regio’s, vooral in Scandinavi­ë, Finland en Oost-Europa, hebben nog veel oerbossen”, zegt senior auteur Tobias Kuemmerle van de Humboldt-universite­it in Berlijn. “Maar vaak realiseren die landen zich niet hoe uniek hun bossen zijn op Europese schaal en hoe belangrijk het is om ze te beschermen.” Volgens de onderzoeke­rs moet formeel behoud van deze bossen een toppriorit­eit zijn voor landen om hun doelstelli­ngen op het gebied van klimaatver­andering en biodiversi­teit te halen.

De Europese Unie heeft onlangs een nieuwe biodiversi­teitsstrat­egie voor 2030 voorgestel­d. Die benadrukt de waarde van oude bossen. De resultaten van deze nieuwe studie bieden waardevoll­e informatie om deze strategie uit te voeren, zeggen de onderzoeke­rs. (MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname