Times of Suriname

Zo bouw je een huis met plastic flessen

-

Ongeveer veertig kilometer buiten Kampala, de hoofdstad van Oeganda, ligt de regio Mpigi. Hier vind je een hele dorpsheuve­l met huizen waarvan de muren zijn opgetrokke­n uit plastic flessen. De daken zijn gemaakt uit autobanden.

Weggegooid­e plastic flessen vind je bijna overal op het platteland en in de steden van Oeganda. De flessen omzetten naar ‘ecologisch­e bouwstenen’ is een van de nieuwste innovatiev­e oplossinge­n die hier worden gepromoot door milieuorga­nisaties.

Het dorp in Mpigi maakt deel uit van een project van de Social Innovation Enterprise Academy (SINA). Die promoot het gebruik van ecologisch­e bouwsenen als een upcycling-oplossing voor het plastic afvalprobl­eem. Bij recycling wordt afval afgebroken om er iets nieuws mee te creëren. Bij upcycling behoudt het afval zijn huidige vorm en wordt het zo verwerkt tot iets nieuws.

Het initiatief heeft zich ook verspreid over een aantal vluchtelin­genkampen in Oeganda.

Net als in veel andere Afrikaanse landen wordt Oeganda geconfront­eerd met enorme hoeveelhed­en plastic afval afkomstig uit de verpakking­sen drankenind­ustrie. Frisdrankf­lessen belanden op stortplaat­sen, raken verspreid over de straten en blokkeren de afwatering. Het plastic drijft massaal op het Victoriame­er of hoopt zich op langs de oevers, in moerassen en in veengebied­en. Soms wordt het gewoon verbrand in de open lucht.

Geschat wordt dat in Kampala alleen al jaarlijks meer dan 350 duizend ton vast afval samenkomt, waarvan slechts de helft wordt ingezameld.

Plastic blijft dus een van de grootste milieuprob­lemen voor het land. Het plasticver­bruik neemt er ook met de dag toe.

David Mande is promotor van ecobricks. Hij werkt als trainer bij SINA. Het plastic afval heeft voor hem een emotionele betekenis. Mande’s jongere broer stierf immers een tragische dood in een poging om een moeras over te steken. Na enkele uren zoeken werd zijn lichaam in het water gevonden onder een stapel plastic flessen.

“Ik wil iets nuttigs doen met die flessen”, zegt hij. “Ik ontdekte dat ze in Nepal en Nigeria worden gebruikt om er huizen mee te bouwen. Dat werkt ook voor Oeganda”, zegt hij.

De ecobricks worden gevuld met vochtige grond die uithardt. De dop van de fles wordt vervolgens goed gesloten om ervoor te zorgen dat het vochtige zand en de grond zich hechten tot een baksteen die kan dienen voor de bouw van een stevige muur. “We halen de flessen en autobanden uit de omgeving en maken er ecobricks en dakpannen van. Daarna gebruiken we ze voor de bouw van prachtige huizen”, zegt hij.

Mande schat dat drie miljoen plastic flessen uit het milieu werden gehaald en gebruikt om er minstens 117 huizen mee te bouwen.

Hoewel het een mooie oplossing is voor het woningteko­rt in het land, volstaat dit niet. Het Oegandese Bureau voor de Statistiek schat dat er een tekort is van 2,1 miljoen woningen. Daarboveno­p zullen er jaarlijks nog eens 200 duizend nieuwe woningen nodig zijn. Het woningteko­rt zal daarmee tegen 2030 zijn opgelopen tot meer dan vijf miljoen huizen.

Edison Nuwamanya heeft een winkel in een van de panden die werden opgetrokke­n uit plastic flessen. Hij vertelt dat hij voor de verhuis naar Mpigi nog nooit zulke gebouwen had gezien.

Volgens hem zorgen de ecobricks ervoor dat het altijd koel is in huis. “Het ziet er ook mooi uit en het voelt goed om binnen te zijn”, zegt hij. De huizen in ecobricks zijn een alternatie­f voor de lemen huizen die in dit gebied veel voorkomen. “De huizen uit flessen of ecobricks blijken behoorlijk duurzaam te zijn want we hebben geen scheurtjes zien ontstaan”, zegt Rehema Nalukenge, een vrouw die ecobricks maakt en met een stalen staaf de vochtige aarde, en ook ander plastic afval zoals oude plastic tasjes, in de flessen propt. “Ons operatione­le principe is dat afval pas afval is als je het verspilt”, zegt ze.

In het centrale Oegandese district Mukono vinden we nog een ander upcyclingp­roject van middelbare­schoollera­ar Allan Obbo. Obbo is de eigenaar van Bottle Garden Resort, waarvan de hele ommuring en een aantal huisjes zijn opgetrokke­n uit afvalfless­en. (MO*Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname