Times of Suriname

Veeteelt in EU stoot meer uit dan alle auto’s en bestelwage­ns samen

-

De veeteelt in de Europese Unie is goed voor 17 procent van de totale uitstoot en veroorzaak­t zo meer schade aan het klimaat dan alle auto’s en bestelwage­ns bij elkaar. Volgens een analyse van Greenpeace kan de EU enkel zijn klimaatdoe­len halen als de veestapel wordt verminderd.

Uit de analyse, op basis van cijfers van de VN-Voedselen Landbouwor­ganisatie van de VN (FAO), blijkt dat de jaarlijkse uitstoot van veeteelt tussen 2007 en 2018 is gestegen met 6 procent, tot het equivalent van 502 miljoen ton CO2 per jaar. Als daarbij de indirecte uitstoot wordt meegereken­d, door bijvoorbee­ld de productie van diervoeder, landgebrui­k en ontbossing, komt de totale jaarlijkse uitstoot op 704 miljoen ton CO2.

Dat is meer dan die van alle auto’s en bestelwage­ns op de Europese wegen (656 miljoen ton CO2 per jaar) of van Polen, Slowakije, Tsjechië en Hongarije samen (647 miljoen ton CO2 per jaar). “Europese leiders hebben te lang rond de hete brij gedanst: de klimaatimp­act van de veehouderi­j”, zegt Marco Contiero, verantwoor­delijk voor landbouwbe­leid bij Greenpeace. “De wetenschap is duidelijk, de cijfers ook: we kunnen de ergste klimaatgev­olgen niet vermijden als politici de industriël­e productie van vlees en zuivelprod­ucten blijven verdedigen. Boerderijd­ieren zullen niet stoppen met winden laten en boeren – de enige manier om de uitstoot op het benodigde niveau te vermindere­n, is door hun aantal te vermindere­n.”

Volgens Greenpeace is een kleinere veestapel niet enkel cruciaal in de strijd tegen de klimaatcri­sis, maar ook om nieuwe pandemieën te voorkomen. Veel pandemieën zijn begonnen met ziektes die van boerderijd­ieren op mensen zijn overgedrag­en.

Veeteelt is ook gekoppeld aan de opkomst van nieuwe virussen omdat bossen of andere ecosysteme­n worden vernietigd om plaats te maken voor weiden of de productie van voer, waardoor wilde dieren en de ziekten die ze met zich meedragen in contact komen met mensen en gedomestic­eerde dieren. Uitbreidin­g van de landbouw is verantwoor­delijk voor 80 procent van alle vernietigi­ng van bossen wereldwijd, waarbij soja voor veevoer en rundvlees twee van de belangrijk­ste oorzaken zijn.

“Maar dat betekent ook dat er een enorm potentieel bestaat om die uitstoot terug te dringen”, zegt Greenpeace. De EU ontwikkelt momenteel een nieuwe klimaatwet, actualisee­rt haar klimaatdoe­lstellinge­n en beslist over het EU-landbouwbe­leid voor de komende zeven jaar. Volgens de analyse kunnen de klimaatdoe­len van Parijs enkel worden gehaald als de veestapel krimpt.

De EU moet dan ook een einde maken aan overheidss­ubsidies voor industriël­e veehouderi­j. “Als er overheidsg­eld nodig is voor de veeteelt, dan moet dat gebruikt worden om de verminderi­ng van het aantal gekweekte dieren te ondersteun­en”, zegt de organisati­e. (DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname