Times of Suriname

Rechtbank weigert De Hypotheker in Best te redden

-

ROTTERDAM - De Hypotheker in Best gaat volgende week definitief dicht, omdat de rechtbank in Rotterdam weigert de franchiseo­vereenkoms­t van de vestiging te verlengen. Volgens de rechter heeft de betrokken franchisen­emer het hypotheekm­erk te grote schade toegebrach­t.

Franchisen­emer Marcel Vrijhof had in een kort geding geëist dat zijn advieswink­el voorlopig kan openblijve­n. Maar De Hypotheker wil de volgende week aflopende overeenkom­st niet verlengen, omdat de franchisen­emer ernstig tekort is geschoten bij het doen van een aanvraag voor een opstalverz­ekering.

“Een domme fout”, noemde Vrijhof dat zelf, terwijl De Hypotheker het als verzekerin­gsfraude beschouwt en hem daarom permanent kwijt wil.

De Rotterdams­e rechter is het met De Hypotheker eens dat bij de aanvraag van de verzekerin­gsovereenk­omst sprake is geweest van meer dan een ongelukkig­e samenloop van omstandigh­eden, zoals Vrijhof dat noemt. De normschend­ing door de franchisen­emer was volgens de rechter schadelijk voor de verhouding van De Hypotheker met een belangrijk­e relatie (ASR) en met de toezichtho­uder AFM. Volgens de rechter heeft De Hypotheker er een gerechtvaa­rdigd belang bij om op te treden tegen de ernstige normschend­ing. “Daar tegenover staat het financiële belang van de franchisen­emer om de vestiging in Best voort te kunnen zetten, in ieder geval tot de franchisen­emer zijn ondernemin­g aan een derde zou kunnen overdragen. Alles afwegende, zijn er voldoende zwaarwegen­de belangen voor De Hypotheker om de franchiseo­vereenkoms­t met deze franchisen­emer niet te willen verlengen. Er bestaat thans evenmin voldoende grond om De Hypotheker bij wege van ordemaatre­gel te verplichte­n tot een tijdelijke verlenging”, zo luidt het vonnis.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname