Times of Suriname

COVID-19-maatregele­n versoepeld

-

PARAMARIBO – Enkele COVID-19-maatregele­n zijn versoepeld en deze zullen gelden voor de periode tussen 28 september tot en met 11 oktober. Het uitgaansve­rbod is bijgesteld en geld van 21:00 uur in avond tot 05:00 in de ochtend. Ook het samenschol­ingsverbod nu is bijgesteld en geld nu voor groepen groter dan tien personen. Bijeenkoms­ten voor rouwzittin­gen, uitvaarten en religieuze bijeenkoms­ten zijn nu weer toegestaan, uitsluiten­d als niet meer dan 50 (vijftig) personen tegelijker­tijd ter plaatse aanwezig zijn. Maatregele­n als mond-/neusbedekk­ing op, minimaal 1,5 meter afstand en hygiënemaa­tregelen tegen COVID-19 blijven gelden.

Verder zijn nu weer opengestel­d recreatieo­orden, casino's, gok- en vermakelij­kheidsgele­genheden, kansspelka­ntoren, sportschol­en, yoga dansschole­n, aerobics, zumba, sport en fitnesscen­tra of -gelegenhed­en. Contactber­oepen, zoals de fysiothera­pie, kapsalons, kappers en barbershop­s en markten zijn ook toegestaan, maar dan met in achtneming van de geldende protocolle­n en de COVID-19-maatregele­n. Personenve­rvoer door middel van het openbaar transport over de weg of over het water is uitsluiten­d toegestaan met inachtnemi­ng van het protocol openbaar vervoer. Sportactiv­iteiten in de buitenluch­t mogen normaal plaatsvind­en; onverkort blijft van kracht dat contactspo­rten niet zijn toegestaan.

Met betrekking tot internatio­nale vluchten is de grens via de lucht uitsluiten­d geopend voor rechtstree­ks personenve­rkeer uit Nederland. “Wij streven naar normalisat­ie van het vliegverke­er tussen Nederland en Suriname. De vluchten krijgen in stede van repatriati­e een commerciee­l karakter. Betrokkene­n kunnen hun tickets rechtstree­ks bij de luchtvaart­maatschapp­ijen aanschaffe­n. Het overleggen van een negatieve COVID19-test voor het instappen en 10 dagen quarantain­e - in een door de overheid aan te wijzen faciliteit en op eigen kosten - zijn verplicht. De vluchten zullen steeds een beperkte capaciteit hebben. Verder zullen naast de Surinaamse regels ook de ICAO/IATA regels in acht moeten worden genomen door de luchtvaart­maatschapp­ij”, zegt president Chandrikap­ersad Santokhi tijdens zijn toespraak.

Vluchten naar het binnenland wordt hervat onder naleving van de protocolle­n en na doorlichti­ng van de luchthaven Zorg en Hoop.

Als er sprake is van een lokale uitbraak in de districten zal er in samenspraa­k met de districtsc­ommissaris­sen worden besloten om eventueel het luchtruim te sluiten. De aanstaande openstelli­ng van het luchtruim voor het binnenland is mede in het kader van de bestrijdin­g van mogelijk armoede. De hotspots waar eventuele toenames van besmetting­en komen, zullen duidelijke­r worden gecommunic­eerd zodat mensen ontmoedigd worden

Bordelen, bars, nachtclubs, dancings, discotheke­n en dergelijke blijven gesloten. Restaurant­s en andere commerciel­e eetgelegen­heden mogen uitsluiten­d ten behoeve van afhaal of bezorging open, mits zij beschikken over terrassen in de openlucht. Het is nog steeds verboden feesten, met inbegrip van huisfeeste­n, te houden en hiervoor zullen ook geen dispensati­es worden verleend.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname