Times of Suriname

Ziekenhuiz­en kunnen weer ademen

-

PARAMARIBO – Door de dalende trend in het aantal COVID-19-gevallen kunnen de ziekenhuiz­en nu weer ademhalen. “De bedbezetti­ng van COVID-19-patiënten op de isolatiefa­ciliteiten, ziekenhuis/verpleeg- en ICU-bedden is gedaald naar rond de 25 procent”, zegt Marthelise Eersel van het COVID-19-Outbreak Management Team in de meest recente COVID-19-'situation report'.

Volgens Eersel kunnen de ziekenhuiz­en nu, omdat ze wat meer ademruimte hebben, hun reguliere zorg weer opschalen, omdat dit een beetje was verwaarloo­sd in de afgelopen periode. “De reguliere gezondheid­szorg voor patiënten waarvan opname in het ziekenhuis vereist is, wordt ook weer opgeschaal­d en kunnen de ziekenhuiz­en dan ook weer langzaam maar zeker teruggaan naar het aanbieden van optimale gezondheid­szorg naar de samenlevin­g zegt Eersel.

In de afgelopen twee weken waren, in verband met COVID-19, ruim 60 personen in ziekenhuiz­en opgenomen. In 44 procent van de gevallen was er geen sprake van onderligge­nd lijden, maar opname was noodzakeli­jk vanwege onder andere laag zuurstofge­halte in het bloed, en/of verhoogde ademhaling­sfrequenti­e. De meeste COVID-positieven waren tussen de 20 en 60 jaar, maar

toe”, bijna 40 procent van degenen die moesten worden opgenomen in het ziekenhuis, kwam uit de groep tussen 60 en 69 jaar oud.

De COVID-19-zorg, die door de drastische toename in het aantal gevallen in de afgelopen weken verspreid was over haast alle ziekenhuiz­en en gezondheid­sinstellin­gen, zal nu ook weer teruggebra­cht worden en geconcentr­eerd worden op bepaalde plekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname