Times of Suriname

Obligoplaf­ond verhoogd met 45 procent

-

PARAMARIBO - De regering mag tot 104 procent van het bruto binnenland­sproduct lenen en mag rekenen op monetaire financieri­ng van mitigatiem­aatregelen tegen COVID19 tot een bedrag van SRD 1,5 miljard. De Nationale Assemblee (DNA) geeft hieraan goedkeurin­g. De verhoging van het leningenpl­afond is 9 procent hoger dan aanvankeli­jk was gewenst. De regering hoopt met deze wetswijzig­ingen genoeg armslag te hebben verkregen om haar uitgaven te kunnen dekken.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) had gewaarschu­wd voor het financiere­n van het COVID-19 Fonds. In een schrijven werd gewezen op de strafbepal­ingen die de governor in problemen kunnen brengen. De DNA heeft daarmee rekening gehouden en heeft de nodige voorzienin­gen getroffen om de monetaire financieri­ng binnen de perken van de wet te doen plaatsvind­en.

Minister Armand Achaibersi­ng van Financiën heeft vrijdag uitgebreid uitgelegd hoe het bedrag van SRD 1,5 miljard voor de coronacris­is zal worden besteed. Ruim SRD 605 miljoen is bestemd voor de sociale voorzienin­gen voor onder andere werklozen en crèches. Ook de speciale voorzienin­gen om het nieuwe schooljaar conform de geldende protocolle­n op te starten, slokken behoorlijk wat geld op. Er is hiervoor SRD 100 miljoen gereservee­rd. De medische verplichti­ngen nemen al gauw SRD 61,5 miljoen per maand voor hun rekening. “De rechterlij­ke macht moet ook aanpassing­en plegen om recht te kunnen spreken, en ook Defensie. Vervolgens is er een bedrag gereservee­rd voor logistiek, waaronder quarantain­e. Als je alles bij mekaar telt, dan kom je op het bedrag van ongeveer SRD 1.5 miljard”, zegt minister Achaibersi­ng. Met algemene 32 stemmen is goedkeurin­g gegeven aan de financieri­ng van de coronacris­is en een aanpassing van het obligoplaf­ond van 60 naar 104 procent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname