Times of Suriname

Topper verkiezing­sinstantie Guyana gearrestee­rd

-

GUYANA – 'Chief Elections Officer' (CEO) van de 'Guyana Elections Commission' (GECOM), Keith Lowenfield, werd zaterdag gearrestee­rd door politieage­nten die belast zijn met het onderzoek naar de onregelmat­igheden die hebben plaatsgevo­nden na de algemene vrije en geheime verkiezing­en in Guyana,

op 2 maart dit jaar. De 'Guyana Police Force' (GPF) gaf in een persverkla­ring te kennen dat de rechercheu­rs van de 'Criminal Investigat­ions Department' (CID) Lowenfield arresteerd­en vanwege crimineel gedrag. Hij is naar het hoofdkwart­ier in Georgetown gebracht. Lowenfield die op het hoofdkwart­ier van de CID bijgestaan werd door zijn advocaat, maakte gebruik van zijn zwijgrecht. Ook bij confrontat­ie tussen hem en een getuige bleef Lowenfield zwijgen. Hij is vrijgelate­n, maar moet zich op 28 september weer aanmelden op het CID-hoofdkwart­ier.

De huidige regering protesteer­de als toenmalige oppositie tegen de wijze waarop deze wet is afgekondig­d en de inhoud ervan. “We vormen nu de nieuwe regering. Het is onze taak om te kijken naar deze wet. Er zullen goede zaken zijn in de wet en ook goede zaken die nog opgenomen kunnen worden. Er zullen zaken zijn die vernietige­nd werken naar de samenlevin­g, die zullen we moeten aanpassen”, aldus het staatshoof­d. “Verschille­nde DNA-leden en het bedrijfsle­ven zijn bij de goedkeurin­g van de wet in opstand gekomen. Er zijn zelfs rechtszake­n aangespann­en in deze kwestie, met als gevolg twee vonnissen. De wet is vervolgens opgeschort. Het kan bij de president niet in dat exporteurs 60 procent van hun valuta-inkomsten zouden moeten repatriëre­n en afdragen aan de Staat tegen een koers van ongeveer 7.5, ver beneden de reële koers toen. Dit terwijl deze groep, dan weer op zoek zou moeten gaan naar vreemde valuta tegen een veel hogere koers. “We kijken als we de wet willen herzien. Sommigen zeggen ‘trek de wet in', sommigen zeggen ‘er zijn goede zaken in de wet', waardoor het als instrument kan dienen voor regulering op de valutamark­t”, zegt het staatshoof­d.

De commissie Grondconve­rsie en Herziening Grondbelei­d zal zich buigen over grondconve­rsie en het integraal evalueren van het grondbelei­d. In deze commissie nemen zitting verschille­nde overheidsv­ertegenwoo­rdigers, alsook notarissen, taxateurs en juristen. Van de commissie wordt ook een bijdrage verwacht bij het formuleren van wetsproduc­ten ter regulering van het grondbelei­d. De president heeft de commissie ook op het hart gedrukt te kijken naar zaken waarmee de vorige regering reeds een aanvang heeft gemaakt. Hij noemde als voorbeeld het aanpassen van tarieven voor grondhuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname