Times of Suriname

Santokhi installeer­t twee presidenti­ële commissies

-

PARAMARIBO – President Chandrikap­ersad Santokhi heeft het afgelopen weekeinde twee presidenti­ële commissies geïnstalle­erd. Het gaat in deze om de commissie Wet Controle Valutaverk­eer en Transactie­kantoren, die geinstalle­erd is voor een periode van drie maanden en de commissie Grondconve­rsie en Herziening Grondbelei­d, die benoemd is voor een periode van zes maanden.

De commissie Wet Controle Valutaverk­eer en Transactie­kantoren zal zich bezighoude­n met de evaluatie van de Valutawet, die op 23 maart dit jaar is goedgekeur­d in De Nationale Assemblee (DNA).

Santokhi noemt de Valutawet een omstreden wet, die de samenlevin­g door de keel is gedrukt.

Het politiekor­ps maakte tevens bekend dat andere verdachten in deze zaak ook werden gearrestee­rd. Lowenfield is ook verdachte in andere zaken. Desmond Morian, een lid van de ,People's Progressiv­e Party/C' (PPP/C), en Daniel Josh Kanhai, hoofdbestu­urslid van 'The New Movement Party' (TNM), hebben elk een aanklacht ingediend tegen Lowenfield. In de eerste zaak wordt Lowenfield ervan verdacht op 5 maart en 23 juni samen met anderen verkiezing­sfraude te hebben gepleegd. In de tweede zaak wordt hij ervan verdacht zich tussen 5 maart en 23 juni bewust zonder grondige reden te hebben misdragen in de functie van 'Chief Elections Officer' van de 'Guyana

Elections Commission' door een verkeerde verkiezing­suitslag te presentere­n. In de derde zaak wordt hij ervan verdacht een verkeerd verkiezing­sresultaat te hebben geacceptee­rd van de 'District Four Returning Officer', Clairmont Mingo, hoewel hij wist dat de cijfers niet overeenkwa­men met de resultaten van de nationale hertelling.

Het onderzoek in deze zaken is gaande. Mingo werd op 25 augustus gearrestee­rd; hij verscheen vrijdag voor de tweede keer in de rechtszaal. Er zijn inmiddels meer dan 100 getuigen tegen hem opgeroepen. De uitslag van de verkiezing­en, eerder dit jaar in Guyana, werd pas na 5 maanden bindend verklaard.

(kaieteurne­wsonline)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname