Times of Suriname

Regering gaat voorgenome­n schapenkwe­kerij kabinet-Bouterse opzetten Overeenkom­st met Barbados lag twee jaar stil

-

PARAMARIBO - Sinds de onderteken­ing van de samenwerki­ng met Barbados, ruim twee jaar geleden, is nog niets terechtgek­omen van de agrarische samenwerki­ng. De bedoeling is dat Barbadiaan­se boeren een grote schapenkwe­kerij in Suriname komen opzetten, aangezien zij in eigen land te kampen hebben met gebrek aan ruimte. De overeenkom­st is in 2018 tijdens het staatsbezo­ek van de Barbadiaan­se premier Mia Mottley, getekend met toenmalige president Desi Bouterse. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vindt dit een goed project en wil het wederom activeren.

Sinds zijn aantreden in juli is Sewdien vrijwel niks tegengekom­en over voorbereid­ingen. Het project lag stil. “Ik heb van de actiepunte­n, tenminste de uitvoering daarvan, niet veel gemerkt tot nu toe. Ik zie wel in documenten dat er hier en daar wat terreinen zijn gereservee­rd voor de boeren uit Barbados die hier schapen zouden willen telen”, zegt de LVV-minister. Er is intussen contact gelegd met de honorair consul van

Barbados om te praten over voortgang van het project. “Voor mij is belangrijk dat ik de markt van Barbados nodig heb”, zegt de bewindsman. Met 300 duizend staatsburg­ers, en nog eens bijna 200 duizend toeristen is Barbados een aantrekkel­ijke markt voor Suriname. De bedoeling van de schapenkwe­kerij is dat er vlees geëxportee­rd wordt naar Barbados voor de lokale behoefte, maar ook voor de Surinaamse markt en omliggende landen waaronder Guyana en FransGuyan­a. “Er zijn ondertusse­n twee gesprekken geweest met de honorair consul van Barbados hier. We zijn nu zover dat er een aantal zaken voorbereid zijn, en dat we nu een stap zouden kunnen maken richting Barbados. Er zijn nog meer samenwerki­ngsgebiede­n opgenomen in de overeenkom­st. Daarvan heb ik niet veel gemerkt”, zegt Sewdien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname