Times of Suriname

Geweldsver­heerlijkin­g en antisemiti­sme leiden tot breuk met Stadsdicht­er Haarlem

-

HAARLEM – “Het zijn antisemiti­sche en gewelddadi­ge uitlatinge­n die gezorgd hebben voor een vertrouwen­sbreuk tussen de gemeente en Osenga”, dat zegt raadslid Louise van Zetten van de lokale partij Hart van Haarlem. “Ook speelde een foto waarop de dichter is te zien tussen vrienden met automatisc­he wapens mee. Daar zijn we echt door geschokt.”

Ze vervolgt: “Uitlatinge­n als ‘Anne Frank had het best nog luxe vergeleken duizenden andere Joden. Zij woonde in het centrum van Amsterdam. Dat kan ik niet betalen.’ En: ‘Soms wou ik dat ik een AK47 had’.” Al sinds de benoeming van de rapper donderdag bekend werd, stak een storm van verontwaar­diging op onder een aantal raadsleden in Haarlem. Van Zetten stelde als eerste vragen: “We hebben vernomen dat Osenga door het college uit zijn functie is ontheven. Maar met het wegsturen van Osenga zijn we met het college nog niet uitgepraat.”

Nog voor het vertrek van de Stadsdicht­er bekend was, spraken eerder vrijdagmid­dag verschille­nde raadsleden met elkaar over de politieke gevolgen en werd een spoeddebat voorbereid. Van Zetten: “Er zijn ons allerlei uitspraken onder ogen gekomen. En die werden in app-groepjes tussen de raadsleden gewisseld. Andere en ergere citaten dan waarvoor de rapper donderdag op de regionale televisie zijn excuses heeft gemaakt. Ik denk dat de burgemeest­er wel aan voelde komen dat het Stadsdicht­erschap van Osenga onhoudbaar was geworden.” Het raadslid noemt het opstappen van de rapper onvermijde­lijk: “Haarlem heeft op een slechte manier zelfs internatio­naal het nieuws gehaald. Een mooie stad als Haarlem onwaardig.” Verschille­nde partijen hebben inmiddels een spoeddebat met het college aangevraag­d, dat naar verwachtin­g volgende week zal plaatsvind­en.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname