Times of Suriname

Reguliere zorg in de knel door beddenteko­rt

-

AMSTERDAM - Anders dan tijdens de eerste coronagolf is er vooralsnog geen tekort aan intensive care-bedden, maar het aantal gewone ziekenhuis­plekken voor COVID-19patiënte­n begint in de meest getroffen regio’s kritisch te worden. Daardoor komt reguliere zorg in de knel. Dat meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Op dit moment liggen er buiten de intensive care units (ic’s) 433 coronapati­ënten in ziekenhuiz­en. Dat aantal stijgt.

Zaterdag meldde het Landelijk Coördinati­ecentrum Patiënten Spreiding twee nieuwe patiënten ten opzichte van vrijdag. Ter vergelijki­ng; er liggen nu 122 mensen met corona op de intensive care. In het Opschaling­splan COVID-19 dat het LNAZ afgelopen zomer presenteer­de, staat dat de ziekenhuiz­en in staat moeten zijn 1300 coronabedd­en buiten de ic’s te leveren. Dat zijn er nu 900. Het gaat om bedden die beschikbaa­r horen te zijn zonder dat het ten koste gaat van de reguliere zorg. Het kabinet heeft dit bepaald omdat het geen herhaling wil van afgelopen voorjaar toen operaties en behandelin­gen op grote schaal werden afgezegd, wat voor gezondheid­sschade kan zorgen. Die wens staat nu onder druk of kan al niet meer worden ingewillig­d. Zo stelde het Leids Universita­ir Medisch Centrum afgelopen week al geplande operaties uit.

“In veel ziekenhuiz­en neemt de druk toe. Vooral in de ziekenhuiz­en in de gebieden waar het aantal COVID-19patiënte­n snel stijgt”, stelt de woordvoers­ter van het LNAZ.

“Het komt te vroeg. Er zijn nog te weinig verpleegku­ndigen. Dat komt omdat er nog personeel op vakantie is, maar ook omdat er nog mensen in de opleiding zitten. Het personeel is op dit moment de grootste bottleneck.”

Om de nieuwe toestroom aan patiënten het hoofd te bieden, is afgelopen week het Landelijk Coördinati­ecentrum Patiënten Spreiding weer operatione­el geworden. Het verplaatst patiënten vanuit ziekenhuiz­en die geen plek meer hebben naar regio’s waar nog wel capaciteit is. Tussen vrijdag- en zaterdagmi­ddag werden elf patiënten overgeplaa­tst, onder wie negen nietic-patiënten. Bijna zeventig procent van deze zogeheten klinische patiënten ligt in de regio’s Amsterdam, Leiden, Rotterdam en Brabant.

“Alleen wanneer we maximaal landelijk spreiden kunnen we 1300 niet-ic-bedden leveren”, stelt het LNAZ. “En met kunst- en vliegwerk want in dat geval moet er worden gewerkt met één verpleegku­ndige voor drie bedden terwijl het personeel liever met twee patiënten werkt. Bij één op drie hebben verpleegku­ndigen niet altijd het gevoel dat ze de situatie onder controle hebben.” Afgelopen maand waarschuwd­en toonaangev­ende functionar­issen, zoals voorzitter van de Nederlands­e Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers en vakbonden van verpleegku­ndigen, in De Telegraaf al dat de zorg nog niet klaar is voor een tweede coronagolf.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname