Times of Suriname

Aangewezen nieuwe Libanese premier Adib stopt al na een maand

-

LIBANON - De vorige maand aangewezen nieuwe premier van Libanon, Mustapha Adib, heeft zaterdag laten weten op te stappen. Adib stopt omdat het hem naar eigen zeggen niet is gelukt een kabinet te vormen. Adib zegt dat hij het besluit tot opstappen nam na overleg met president Michel Aoun. De onderhande­lingen over het vormen van een regering liepen spaak, toen de minister van Financiën moest worden aangewezen. De sjiitische partijen Amal en Hezbollah wilden geen afstand doen van dit departemen­t.

Voordat Adib op 31 augustus werd aangewezen als opvolger van de opgestapte premier Hassan Diab, werkte hij als ambassadeu­r in Duitsland. Het opstappen van de 48-jarige Adib zet het land terug in een politieke crisis. Libanon kent al een problemati­sche politieke situatie en zit momenteel in een diepe economisch­e recessie.

Die situatie verslechte­rde verder na de grote explosie in de haven van hoofdstad Beiroet begin augustus, waarbij 190 mensen om het leven kwamen. Het land bevindt zich in de ergste crisis sinds de burgeroorl­og die woedde tussen 1975 en 1990.

Een nieuwe regering is nodig om hervorming­en door te kunnen voeren. Met die hervorming­en kan het land aanspraak doen op de nodige financiële steun van het buitenland.

De benoeming van Adib was een compromis dat was gesloten door de grootste partijen van het land. De Libanese politiek kent een sektarisch­e machtsverd­eling. Zo moet de positie van premier naar een soennitisc­he politicus gaan. President Aoun zei eerder daarvan af te willen en van het land een seculiere staat te maken.

De Franse regering voert veel druk uit op Libanon om hervorming­en door te voeren en dreigde met sancties bij het mislukken van een nieuwe regering. Voordat Libanon in 1943 onafhankel­ijk werd, bestuurden de Fransen het land. Ook daarna bleef Frankrijk veel invloed hebben op Libanon.

De in augustus opgestapte regering van Diab neemt nog steeds de taken waar in het land. Diab was zelf pas sinds januari premier.

(NU)

 ??  ?? Mustapha Adib. (Foto: NU)
Mustapha Adib. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname