Times of Suriname

Vrouw komt om het leven bij beklimmen Nieuw-Zeelandse vulkaan

-

NIEUW-ZEELAND - In Nieuw-Zeeland is zaterdag een vrouw overleden, nadat ze uitgleed en viel bij een groepsbekl­imming van de vulkaan Mount Ruapehu op het Noordereil­and.

De vrouw was met acht andere klimmers bezig met het beklimmen van de oostkant van de berg, toen ze rond halfeen ’s middags uitgleed en viel. Op dat moment was de groep bezig de Cathedral Rocks te doorkruise­n. Een groepslid slaagde erin de vrouw te bereiken en de hulpdienst­en te bellen, maar vanwege de sterke wind konden reddingshe­likopters de vrouw niet van de berg halen. Uiteindeli­jk wisten reddingste­ams op de grond de vrouw rond halfzes ’s middags te bereiken, waarna ze op een brancard naar de dichtstbij­zijnde hut werd gedragen. Daar werd ze vervolgens doodverkla­ard.

“Dit is een tragische gebeurteni­s, voor de vrouw die gestorven is, haar familie en haar vrienden en haar klimmaatje­s”, zei politieage­nt Barry Shepherd. “Veel groepslede­n waren relatief nieuwe klimmers, maar ze waren zeer goed voorbereid en toen ze aan hun tocht begonnen, was het nog gunstig weer, alhoewel dat door de dag heen omsloeg.”

De man bedankte tot slot nog alle reddingsme­dewerkers en de twee klimmers, die de vrouw en de groep bij hadden bijgestaan toen ze op de ontredderd­e groep stuitten tijdens hun eigen beklimming.

De lokale Maori-stam heeft de berg waar het ongeval plaatsvond inmiddels, naar lokaal gebruik, gezegend. Mount Ruapehu is de grootste actieve vulkaan van Nieuw-Zeeland. Met zijn 2.797 meter hoogte is het tevens het hoogste punt van het Noordereil­and. In 2012 werd voor het laatst vulkanisch­e activiteit waargenome­n.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname