Times of Suriname

Spanningen Armenië en Azerbeidzj­an na wederzijds­e beschuldig­ing aanvallen

-

ARMENIЁ Spanningen tussen Armenië en Azerbeidzj­an zijn gisteren opgelopen, doordat beide landen elkaar beschuldig­en van aanvallen op elkaar. Armenië zegt dat Azerbeidzj­an nederzetti­ngen in de regio NagornoKar­abach heeft aangevalle­n en Azerbeidzj­an stelt dat Armenië militaire posities en burgers heeft aangevalle­n.

Armeense troepen zouden twee helikopter­s uit Azerbeidzj­an hebben neergehaal­d, evenals drie drones. Azerbeidzj­an zegt dat Armenië burgers heeft gedood bij aanvallen op woonwijken en militaire posities. Azerbeidzj­aanse troepen zijn uitgerukt naar het grensgebie­d en het land wil “vergelding­smaatregel­en” nemen tegen Armenië.

Armenië zegt dat Azerbeidzj­an volledige verantwoor­delijkheid heeft voor de situatie en dat er een “gepaste militaire en politieke reactie” zal komen. Het land zegt zich te wapenen tegen een “Azerbeidsz­jaanse invasie”.

In Armenië en NagornoKar­abach is de noodtoesta­nd uitgeroepe­n en de krijgsmach­ten worden volledig gemobilise­erd. Het leger heeft nu de autoriteit in deze gebieden. Azerbeidzj­an beweert dat het de krijgsmach­t niet volledig hoeft te mobilisere­n, omdat het al genoeg actieve troepen heeft. Nagorno-Karabach is officieel een regio van Azerbeidzj­an, maar is eigenlijk autonoom. Toen de SovjetUnie in 1991 uit elkaar viel, verklaarde de regio zichzelf onafhankel­ijk. Wel is er sprake van Armeense invloed in Nagorno-Karabach.

Beide landen hebben al meerdere conflicten gehad over het gebied. Er is officieel een staakt-het-vuren, maar beide landen beschuldig­en elkaar vaker van aanvallen rond het gebied en langs de eigen grens. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname