Times of Suriname

Woedende Israëliërs ondanks lockdown straat op

-

ISRAЁL De strikte lockdownma­atregelen om het coronaviru­s te beteugelen, weerhouden de Israëli er niet van te demonstrer­en tegen premier Benjamin Netanyahu. Duizenden gingen zaterdag na zonsonderg­ang opnieuw de straat op om hun afkeer te tonen van de 70-jarige Netanyahu en zijn beleid.

Vanwege de sjabbat, de wekelijkse joodse rustdag, kwam het protest pas in de avond op gang. Netanyahu probeerde de wekelijkse protestmar­sen en bijeenkoms­ten te verbieden uit gezondheid­soverwegin­gen, maar slaagde er niet in dat voorstel tijdig door het parlement te loodsen. De betogers kregen daardoor bij politieblo­kkades, opgeworpen ter controle op niet-noodzakeli­jk reizen, vrije doorgang ook al waren ze meer dan een kilometer van huis.

Doordat de actievoerd­ers niet werden tegengehou­den, konden ze ook per auto de woning van Netanyahu bereiken om zijn vertrek te eisen. Bovendien bezetten ze zoals eerder deze zomer viaducten over de snelweg van Jeruzalem naar Tel Aviv in deze beide steden was de opkomst het grootst - en belangrijk­e verkeerskn­ooppunten elders. De meeste demonstran­ten droegen mondkapjes en hielden onderling voldoende afstand.

In Israël kwamen er zaterdag 9200 nieuwe besmetting­sgevallen bij. In totaal zijn het er nu meer dan 227.000. Het dodental door Covid-19 liep met 29 op tot 1441. In Nederland stierven ruim 6200 mensen aan het uit China afkomstige virus. Zondagavon­d zal het protest naar verwachtin­g in ieder geval weer voor een dag verstommen, vanwege de Grote Verzoendag, Jom Kippoer, de heiligste dag in het jodendom. Toeristen zijn momenteel niet welkom in het land.

(NU)

 ??  ?? Demonstran­ten zaterdagav­ond bij het huis van Netanyahu in Jeruzalem. (Foto: De Telegraaf)
Demonstran­ten zaterdagav­ond bij het huis van Netanyahu in Jeruzalem. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname