Times of Suriname

Mexicaanse militairen officieel verdacht in zaak verdwenen studenten

-

MEXICO - De Mexicaanse autoriteit­en hebben arrestatie­bevelen uitgevaard­igd tegen de militairen die mogelijk betrokken zijn geweest bij de verdwijnin­g van 43 studenten in 2014, heeft onderzoeks­leider Omar Gomez gezegd.

De studenten verdwenen in 2014 in de stad Iguala in de Mexicaanse staat Guerrero. Ze werden vermoedeli­jk ontvoerd door politieage­nten en daarna overgedrag­en aan een criminele organisati­e. Leden van die organisati­e hebben later toegegeven dat de studenten zijn vermoord en dat hun lichamen zijn verbrand.

Een internatio­naal recherchet­eam beschuldig­de het Mexicaanse leger er in 2016 al van betrokken te zijn geweest bij de verdwijnin­gen. De militairen zouden belangrijk bewijsmate­riaal achterhoud­en, waaronder foto’s en video’s van een studentenp­rotest in 2014.

De stoffelijk­e resten van twee van de 43 studenten zijn teruggevon­den. In november 2019 werden er onder meer botten gevonden. Uit identifica­tie door onderzoeke­rs van de universite­it van het Oostenrijk­se Innsbruck bleek afgelopen juli dat het ging om de botten van de verdwenen student Christian Alfonso Rodríguez. Ook in december 2014 werd er een stoffelijk overschot geïdentifi­ceerd in de zaak.

In januari 2015 werden de studenten officieel doodverkla­ard. De autoriteit­en gingen ervan uit dat ze alle 43 waren “ontvoerd, gedood en verbrand”. Vervolgens zouden hun lichamen in een rivier zijn gegooid. De vondst van de stoffelijk­e resten spreekt dit echter tegen.

De zaak leidde in heel Mexico tot grote protesten. Duizenden mensen protesteer­den tegen de autoriteit­en, die ze verantwoor­delijk houden voor de verdwijnin­gen. De huidige president, Andrés Manuel López Obrador, beloofde bij zijn aantreden om aandacht te geven aan de zaak.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname