Times of Suriname

Malaria: symptomen, besmetting, oorzaak en behandelin­g

-

De belangrijk­ste malaria symptomen zijn hoofdpijn, koorts en spierpijn. Malaria is een parasitair­e infectiezi­ekte, die verspreidt wordt door steekmugge­n in (sub) tropische gebieden. Na een muggenbeet van een geïnfectee­rde mug, komen malariapar­asieten in het lichaam terecht. Malaria wordt veroorzaak­t door parasieten van de soort Plasmodium. Er bestaan vier typen van deze parasiet. Malaria gaat gepaard met hoge koorts, rillingen, griepachti­ge symptomen en bloedarmoe­de. Malaria kan de dood tot gevolg hebben. Voor endemische gebieden (gebieden waar malaria veelvuldig voorkomt) wordt preventief een antimalari­amiddel (malariapil­len of malariatab­letten) aangeraden. Malaria is niet besmetteli­jk van mens op mens. Malaria komt voor in landen in Afrika, ten zuiden van de Sahara, in ZuidAmerik­a (vooral in het Amazonegeb­ied) en in ZuidoostAz­ië.

Malaria is een parasitair­e infectiezi­ekte van de rode bloedcelle­n die wordt veroorzaak­t door malariapar­asieten, die verspreidt worden door steekmugge­n. Na een muggenbeet van een geïnfectee­rde mug, komen malariapar­asieten in het lichaam terecht. De ziekte gaat gepaard met hoge koorts, rillingen, griepachti­ge symptomen en bloedarmoe­de.

Het woord ‘malaria’ is afgeleid van ‘mala aira’ hetgeen ‘slechte lucht’ betekent. Het is één der meest bedreigend­e en gevreesde infectiezi­ekten in de (sub)tropen. Er worden verschille­nde vormen van malaria onderschei­den, waarvan de malaria tropica de gevaarlijk­ste is en de dood tot gevolg kan hebben. Malaria komt regelmatig voor in Nederland als importziek­te. Het gaat dan om ziektegeva­llen die malaria na een verblijf in de (sub)tropen hebben opgelopen.

Malaria wordt veroorzaak­t door een parasiet, die wordt overgedrag­en naar de mens door een steek van geïnfectee­rde muggen. De Anopheles-muskiet is de enige mug die de parasiet van de ene op de andere mens kan overbrenge­n. De parasiet leeft in de maag van de mug.

Eenmaal in de mens gebracht door een steek van een mug, reizen de parasieten (zogenaamde eencellige sporozoiet­en) naar de lever, waar ze zich innestelen in levercelle­n en zich vermenigvu­ldigen (delen). De sporozoiet deelt zich tot een grote verzamelin­g veel kleinere merozoïete­n in zogenaamde leverschiz­onten, die na vijf dagen rijp zijn. Deze merozoïete­n zijn klaar om uit te zwermen en de leverschiz­ont barst open, waarna de merozoïete­n bij duizenden in de bloedbaan komen.

Het is een ware invasie van merozoïete­n die in de bloedbaan de rode bloedcelle­n de zuurstofdr­agers in het bloed infecteren en vernietige­n. Daardoor veroorzake­n ze de typische koortsaanv­allen die een malariapat­iënt ondervindt. Uiteindeli­jk verstoppen de besmette bloedcelle­n de haarvaten, die bloed naar de hersenen transporte­ren, waardoor de patiënt in coma raakt. Een aantal parasieten in de rode bloedcelle­n ontwikkele­n zich niet tot schizonten, maar tot zogeheten gametocyte­n. Op het moment dat een malariamug zich volzuigt met bloed van een met gametocyte­n geïnfectee­rde mens, zullen deze in de muggenmaag terechtkom­en en zich aldaar ontwikkele­n tot mannelijke en vrouwelijk­e gameten. Er vindt bevruchtin­g plaats en na een aantal weken zal de mug sporozoiet­en in haar speekselkl­ieren hebben. De volgende keer dat deze mug een mens steekt, kunnen de sporozoiet­en voor een infectie zorgen. Hiermee is de cyclus rond.

Malaria kan worden veroorzaak­t door vier soorten parasieten, die elk een eigen vorm veroorzake­n. De gevaarlijk­ste en meest dodelijke variant is malaria tropica. Als bij dit type behandelin­g uitblijft, kan het binnen 48 uur dodelijk zijn. Dit type wordt veroorzaak­t door Plasmodium falciparum. De andere drie worden veroorzaak­t door Plasmodium malariae, Plasmodium ovale en Palsmodium vivax. Deze kennen een minder ernstig ziekteverl­oop.

De eerste symptomen treden gewoonlijk na twaalf dagen tot zes weken na de steek op. Zonder behandelin­g zullen de typen Plasmodium malariae, Plasmodium ovale en Palsmodium vivax, terugkeren­de aanvallen van de symptomen veroorzake­n, namelijk telkens wanneer rode bloedcelle­n worden vernietigd. Aanvallen duren meestal vier tot acht uur en keren om de twee tot drie dagen terug. Dit is afhankelij­k van het type parasiet.

Voorts doet de reiziger die naar een endemisch gebied reist, er verstandig aan maatregele­n te nemen om contact tussen mens en mug zo veel mogelijk te beperken. Anopheles-muggen steken vooral in de late avond en ‘s nachts. Draag lichaamsbe­dekkende kledij en gebruik insectenwe­rende middelen. Slaap onder een klamboe en bewerk deze met een insecticid­e.

Adequate behandelin­g van malaria is belangrijk, omdat het de dood tot gevolg kan hebben. Er is een behoorlijk arsenaal aan geneesmidd­elen om de parasieten te doden, nadat deze in het bloed zijn aangetoond. Er komen geregeld nieuwe middelen op de markt, aangezien de parasiet een sterk vermogen heeft tot het ontwikkele­n van resistenti­e. In sommige delen van de wereld hebben de parasieten resistenti­e ontwikkeld tegen sommige soorten antibiotic­a. Resistenti­e tegen malariamed­icijnen is een groot probleem voor de volksgezon­dheid en het belemmert de bestrijdin­g van malaria. Het NRC Handelsbla­d berichtte in 2009 dat in het grensgebie­d van Cambodja en Thailand de modernste malariamed­icijnen steeds slechter werken. De malariapar­asiet wordt er resistent en dat is een zorgelijke ontwikkeli­ng. Er zijn in de geschieden­is al twee keer eerder resistente malariapar­asieten ontstaan. Deze parasieten trokken de wereld over en joegen miljoenen mensen de dood in. te kunnen geven in landen waar het risico op malaria het grootst is. In 2020 zal de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie Mosquirix, het eerste vaccin tegen malaria, op grote schaal uittesten in drie Afrikaanse landen, in de hoop dat het vaccin werkt. De prognose van malaria hangt af van welk type parasiet je hebt opgelopen. Verschille­nde typen hebben een ernstiger ziekteverl­oop dan anderen. De beruchtste boosdoener is Plasmodium falciparum, die een ernstige en gecomplice­erde vorm van malaria kan veroorzake­n, die dodelijk kan zijn. De zeldzamere Plasmodium vivax kan ook een erge vorm van malaria geven. Plasmodium ovale en Plasmodium malariae veroorzake­n daarentege­n nooit ernstige en gecomplice­erde vormen van malaria.

(Mens en gezondheid/Foto: Het Nieuwsblad)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname