Times of Suriname

Maagzweer: Zweer in slijmvlies van maag met branderige pijn

-

Ongeveer 10 procent van de bevolking krijgt ooit in het leven te maken met een maagzweer. Bij een maagzweer is een zweer in het slijmvlies van de maag of het duodenum (twaalfving­erige darm: eerste deel van de dunne darm) aanwezig. De maagzweer komt vooral tot stand door een bacteriële infectie of anders door medicatieg­ebruik. Brandend maagzuur, misselijkh­eid en knagende pijn in de streek boven de maag zijn kenmerkend­e symptomen van maagzweren, al zijn ook andere klachten mogelijk. De behandelin­g van een maagzweer bestaat voornameli­jk uit het hanteren van een andere levensstij­l en/of het nemen van geneesmidd­elen. Helpt dit niet, dan is een chirurgisc­he ingreep noodzakeli­jk. Onbehandel­d treden echter mogelijk ernstige complicati­es op als gevolg van maagzweren.

De verzamelna­am voor een maagzweer (ulcus ventriculi) en duodenumzw­eer (ulcus duodeni) is gekend als ‘ulcus pepticum’. Eigenlijk gebruiken artsen de term ulcus pepticum voornameli­jk om een duodenumzw­eer (ter hoogte van de bulbus) aan te duiden. Een bulbus is namelijk het eerste deel van de duodenum; dit ligt links naast de pylorus (maaguitgan­g: verbinding van de maag met het duodenum).

Bij een maagzweer werkt het beschermen­de maagslijmv­lies niet meer goed als gevolg van een infectie of medicatieg­ebruik. Door het verdwenen of beschadigd­e maagslijmv­lies beschadigt het zuur het maagweefse­l, wat resulteert in de symptomen van een maagzweer.

Bij ongeveer 90 procent van de patiënten is een infectie van de mucosa (slijmvlies) met de bacterie Helicobact­er pylori de oorzaak van een maagzweer. De bacterie dringt de mucuslaag van de maagwand binnen en veroorzaak­t daar een chronische gastritis (maagslijmv­liesontste­king) en ulcusvormi­ng (vorming van een zweer). Ook het gebruik van corticoste­roïden (krachtige ontsteking­sremmers), niet-steroïdale antiinflam­matoire geneesmidd­elen (NSAID’s), antibiotic­a, anticoagul­antia (antistolli­ngsmedicij­nen) en selectieve serotonine­heropnamer­emmers (SSRI’s) gebruikt voor de behandelin­g van een depressie en stemmingss­toornissen (antidepres­siva) gedurende een lange tijd of in hoge doses resulteert soms in een maagzweer. Voorbeelde­n van NSAID’s zijn ibuprofen, naproxen, diclofenac of aspirine.

Niet altijd heeft een patiënt met een maagulcus pijn en vooral ouderen of patiënten die NSAID’s gebruiken, zijn asymptomat­isch. De patiënt heeft branderige of knagende pijn in het epigastriu­m (streek boven de maag) die enkele minuten tot uren aanhoudt. Wanneer de patiënt eet, dan verbetert deze pijn die periodisch opkomt. De pijn treedt bij een maagulcus één tot drie uur na de maaltijd weer op en is mogelijk vanaf het midden van de buik tot aan de nek, tot aan de navel of verder door naar de rug. Soms is de pijn dermate vervelend dat de patiënt hiervan ’s nachts wakker wordt. Het nemen van maagzuurre­mmers vermindert tijdelijk de symptomen, maar zonder behandelin­g van de maagzweer, keert de pijn weer terug. Misselijkh­eid en overgeven, pyrosis (zure oprispring­en, brandend maagzuur), een opgeblazen gevoel en vermoeidhe­id zijn andere symptomen die gepaard gaan met maagzweren.

De arts neemt een röntgenfot­o van de maag alsook van het duodenum via een bariumklys­ma. Daarnaast voert hij een gastroscop­ie (inwendig kijkonderz­oek van de maag) uit. Dankzij een gastroscop­ie is de arts in staat om een weefselstu­kje (biopt) uit het maagslijmv­lies te nemen wat nodig is voor het opsporen van de HPinfectie en tevens is dit nuttig om maagkanker uit te sluiten. Een ontlasting­sonderzoek is nuttig omdat de arts hiermee de aanwezighe­id van de H. pyloribact­erie alsook bloed in de ontlasting opspoort. Af en toe voert de arts nog een bloedonder­zoek uit om antilicham­en tegen de bacterie te identifice­ren en dit toont soms ook tekenen van anemie (bloedarmoe­de). Tot slot krijgt de patiënt soms een ureumademt­est, wat inhoudt dat hij een speciaal drankje moet drinken waarin een chemische stof zit die de bacterie H. pylori afbreekt. Daarna analyseert de arts de adem om te kijken of de patiënt lijdt aan een H. pyloriinfe­ctie. (Mens en gezondheid /Foto: Marktapoth­eek)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname