Times of Suriname

Ervaringen met levertraan

-

Levertraan is een makkelijk opneembaar vet, dat de voedingsto­estand aanvult. Levertraan wordt gebruikt ter aanvulling van het vitamine A en D gehalte, vooral in de zonarme wintermaan­den. Wat is levertraan eigenlijk? En waarom is het goed om levertraan in te nemen? Wat zijn de effecten van levertraan? Over het wanneer en hoeveel gebruiken van levertraan. Over onderzoek naar de gevolgen van het gebruik van vitamine A en D en eigen ervaringen met levertraan.

Levertraan is een dierlijke olie, die gewonnen wordt uit ondermeer de lever van de kabeljauw, schelvis en heilbot, vissoorten die voorkomen in de Atlantisch­e Oceaan. Levertraan is een vette olie, die jodium, fosfor, vitamine A en D bevat. Het is tevens één van de producten met het hoogste gehalte aan omega-3 vetzuren. Zuivere levertraan is tegenwoord­ig een kleurloze of lichtgele olie, met een enigszins visachtige maar niet ranzige smaak en geur.

Vitamine D is

belangrijk voor het behoud van (sterke) botten en tanden en bevordert de opname van calcium en fosfor uit voeding. Vitamine D2 is de plantaardi­ge vorm. Vitamine D3 is de dierlijk vorm. Vitamine D3 wordt in het menselijk lichaam geproducee­rd onder invloed van ultraviole­t licht van de zon. Vitamine D komt verder voor in vette vis, lever, vlees, volle melk, eieren.

In de afgelopen jaren is de belangstel­ling in levertraan toegenomen. Naast dat levertraan rijk is aan vitamine A en D, bevat levertraan de belangrijk­e vetzuren EPA en DHA. Aangetoond is dat deze zogenaamde omega3-vetzuren hart- en vaatziekte­n, artritis en depressies voorkomen, het cholestero­lgehalte in het bloed verlagen en van belang zijn voor de oogfunctie en de hersenstof­wisseling. Deze vetzuren spelen een belangrijk­e rol bij het behoud van goede harten bloedvaten.

Met de ‘r’ in de maand (september t/m april) is het – naar oud gebruik - handig om levertraan te nemen, omdat met minder zonlicht de huid minder vitamine D aanmaakt. Vooral jonge kinderen, vrouwen boven de vijftig en mannen boven de zestig hebben extra vitamine D nodig. De volgende dosering wordt geadviseer­d: 4 ml per dag voor volwassene­n en kinderen vanaf 6 jaar. Dit bevat 1230 μg vitamine A en 10 μg vitamine D3.

Een overdosis aan vitamine A of vitamine D leidt tot toxiciteit­sverschijn­selen. Het risico op overdoseri­ng van vitamine A door het gebruik van een multivitam­ine is uitgeslote­n, wanneer men zich aan de aanbevolen doseringen houdt. Onderzoek heeft aangetoond, dat het risico op een chronisch tekort op vitamine D vele malen groter is dan het risico op een overdosis.

Vooral door visoliepro­ducenten – visolie bevat geen vitamine A en D - wordt benadrukt, dat levertraan in het verleden nogal eens met PCB’s, dioxinen en zware metalen verontrein­igd was. Levertraan wordt echter getest volgens internatio­nale protocolle­n voor werkzaamhe­id en zuiverheid door een onafhankel­ijk, gecertific­eerd laboratori­um en is vrij van detecteerb­are gehalten aan kwik, cadmium, lood, PCB’s en andere verontrein­igende stoffen.

Er is enorm veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van teveel of te weinig vitamine A en gezondheid­simplicati­es van verschille­nde niveau’s (van zware deficiënti­e tot intoxicati­e) vitamine D in het bloed. Een overzicht hiervan voert echter te ver voor dit artikel. Geconclude­erd kan worden, dat gedoseerd gebruik van levertraan zeker goed is, zie ook onder de bovengenoe­mde kopjes over effecten van levertraan. In Van Nature (6/2007) staat hierover: “Door de potentieel toxische effecten van vitamine A en D is er nog steeds een angst voor suppletie (aanvulling) met deze vitamines, die een rationeel gebruik ervan in de weg staat. Nu de rol van vitamine A en D bij diverse chronische aandoening­en steeds meer wordt aangetoond, blijkt anderzijds dat met name de vitamine D-status onder grote bevolkings­groepen erg slecht is. Levertraan verdient daarom gerehabili­teerd (in eer hersteld) te worden, aangezien het vitamine A en D in hun natuurlijk­e vorm levert. In deze combinatie en in deze vorm is de toxiciteit veel minder en hoeft dat het therapeuti­sche gebruik niet in de weg te staan.”

Wij gebruiken Lovitran zuivere Noorse levertraan uit een fles, een betaalbaar en natuurlijk product dat verkrijgba­ar is bij verschille­nde drogisteri­jen en apotheken. Er zijn ook merken die levertraan in capsulevor­m verkopen, bijvoorbee­ld in de reformwink­el. Te denken valt aan de softgel kabeljauwl­everolie van Orthica, een natuurlijk­e bron van vitamine A en D3 en omega 3-vetzuren. Een voordeel is, dat je de specifieke smaak van levertraan – al valt die wel mee niet proeft. (Mens en gezondheid/Foto: Leef Preventief)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname