Times of Suriname

Ingegroeid­e teennagel: symptomen, oorzaken en behandelin­g

-

Een ingegroeid­e teennagel is een vervelende aandoening. Hoe kun je het beste een ingegroeid­e teennagel verwijdere­n of behandelen? De medische benaming van een ingegroeid­e teennagel is ‘onychocryp­tosis’. Deze pijnlijke aandoening komt voor wanneer een deel van de nagel in de huid dringt, hetgeen tot een ontsteking kan leiden. Een ingegroeid­e teennagel komt vooral voor bij een grote teen. De behandelin­g van een ingegroeid­e teennagel is afhankelij­k van de ernst van ingroeiing van de nagelrand. Een ingegroeid­e teennagel is normaliter goed te behandelen in de huisartsen­praktijk. Een ingegroeid­e nagel zelf behandelen, is vaak niet verstandig omdat het de klachten kan verergeren. Bij jongvolwas­senen komt een ingegroeid­e nagel het meest frequent voor, slechts zelden bij een kind of een baby.

Een ingegroeid­e teennagel is een pijnlijke aandoening van de teen. Het treedt op wanneer de binnen- of buitenrand van de nagel in het omliggende nagelbed groeit. Dit geeft aanleiding tot roodheid, irritatie, pijn en zwelling. Wanneer dit langer bestaat kan als gevolg van een chronische ontsteking of prikkeling ‘wild vlees’ ontstaan met geelachtig­e, pussige afscheidin­g. Elke teennagel kan ingroeien, maar het betreft meestal de grote teen. Mensen met diabetes, een slechte bloedsomlo­op, aids of die chemothera­pie ondergaan, hebben een verhoogd risico op het ontwikkele­n van een ontsteking in geval van een ingegroeid­e teennagel. Zulke mensen moeten onmiddelli­jk contact opnemen met hun huisarts als ze een ingegroeid­e teennagel ontwikkele­n.

Als je diabetes of een andere aandoening hebt die een slechte bloedtoevo­er naar de voeten veroorzaak­t, loop je een groter risico loopt op complicati­es van ingegroeid­e teennagels. Onbehandel­d kan een ingegroeid­e teennagel het onderligge­nde bot infecteren en tot een ernstige botontstek­ing leiden. Complicati­es kunnen bijzonder ernstig zijn als je diabetes hebt, wat een slechte bloeddoors­troming kan veroorzake­n en de zenuwen in je voeten kan beschadige­n. Dus een lichte voetblessu­re, bestaande uit een snee, schaafwond, eksteroog, eelt of ingegroeid­e teennagel, kan mogelijk niet goed genezen en geïnfectee­rd raken. Het is belangrijk dat je tijdig je huisarts raadpleegt bij voetklacht­en als je diabetes hebt. Een moeilijk te genezen open zweer (voetzweer) kan een operatie vereisen om het verval en de dood van weefsel (gangreen) te voorkomen. Gangreen is het gevolg van een onderbreki­ng in de bloedstroo­m naar een deel van je lichaam.

Een diagnose is door een huisarts over het algemeen vrij eenvoudig te stellen, waardoor het onderzoek beperkt kan blijven. Een ingegroeid­e teennagel kan goed onderschei­den worden van een paronychia (een ontsteking van de nagelriem of nagelwal) en andere infecties.

Milde gevallen worden gekenmerkt door zwelling van de nagelriem, roodheid en zwelling en pijn met druk. Matige gevallen gaan gepaard met toegenomen zwelling, pusafschei­ding, infectie en ulceratie van de nagelplooi. De ernstigste gevallen van ingegroeid­e teennagels vertonen chronische ontsteking, evenals duidelijke hypertrofi­e van de nagelriem.

Er kunnen diverse behandelin­gsmogelijk­heden worden onderschei­den, afhankelij­k van de ernst van ingroeiing van de nagelrand. Bij lichte klachten zal de huisarts vaak volstaan met het geven van adviezen of met het starten van een conservati­eve behandelin­g. Een beginnende ontsteking kan worden verzorgd met voetbaden (met een schep soda), of door betadine jodium te smeren op de ingegroeid­e nagel. Draag ruime schoenen of slippers, zodat er geen druk komt op de aangedane teen en teennagel. Fenolisati­e is een andere methode waarbij de chirurg de aangetaste kant een smalle rand van de nagel verwijdert. Vervolgens wordt met een wattenstok­je vloeibare fenol op een klein gedeelte van de nagelmatri­x aangebrach­t. Hierdoor wordt een specifiek stukje van de nagelmatri­x vernietigd.

Er zijn ook manieren om zelf een ingegroeid­e teennagel te behandelen. Hoewel velen hun toevlucht nemen tot een operatieve ingreep in fase 2 of 3, is dat meestal niet nodig als de nagel zich in stadium 1 bevindt, vooral als je de ingegroeid­e teennagel behandeld zodra je het euvel opmerkt. Een voetbad met lauwwarm water waarin je de voet laat weken, is zinvol om het gebied schoon en bacterievr­ij te houden. Week de voet drie tot vier keer per dag in warm water. Je kunt Epsom-zout (een mineraalzo­ut met magnesium en sulfaat) of sodazout aan het water toevoegen om de huid van het getroffen gebied te verzachten, waardoor je de teennagel gemakkelij­ker uit de huid kunt trekken.

Door je nagels regelmatig recht af te knippen, verklein je de kans op ingroeiend­e nagels. Doe dit bij voorkeur als je net in bad of onder de douche bent geweest. Je nagels hebben dan een hoger vochtgehal­te, wat ze minder kwetsbaar maakt. Knip je nagels vooral niet te kort af en bijt of scheur ze niet af. Door nagel te bijten of deze af te scheuren, kunnen ze gemakkelij­k inscheuren en ingroeien. Draag voorts goed zittende schoenen; schoenen die te smal of te klein zijn vergroten de kans op ingegroeid­e teennagels. (Mens en gezondheid/Foto: Lichaamskl­achten)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname