Times of Suriname

Dunne huid: symptomen, oorzaken en behandelin­g

-

De belangrijk­ste reden voor de ontwikkeli­ng van een kwetsbare, dunne huid, in extreme gevallen ook wel perkamenth­uid genoemd, is een zeer hoge leeftijd. Met het voortschri­jden der jaren wordt de lederhuid dunner door het verlies van collageen, de belangrijk­ste extracellu­laire eiwitten in het lichaam. Voorts neemt de elasticite­it van de huid af door een gebrek aan elastine, een eiwit dat voorkomt in het bindweefse­l in je lichaam en dat elastische eigenschap­pen heeft. Ook vermindert de hydratatie door afname van de hoeveelhei­d lichaamsei­gen hyaluronzu­ur, een stof die bekend staat om het vermogen om tot duizend keer zijn gewicht aan vocht aan te trekken. Dit verouderin­gsproces is heel normaal. Er vindt in het ouder wordende lichaam steeds minder collageen-, elastineen hyaluronzu­urvorming plaats, die allemaal ontzettend belangrijk zijn voor het behoud van de huid.

De huid is bij de mens het grootste orgaan; het is bij een volwassen man of vrouw bijna twee vierkante meter groot met een gewicht van grofweg 20 kg. Eén vierkante centimeter bevat 15 talgkliere­n, 100 zweetklier­en, 3000 zenuwcelle­n, 1 meter bloedvaten en enkele miljoenen cellen. De huid beschermt de inwendige organen, spieren en botten tegen externe schade; het beschermt lichaamswe­efsels tegen verwonding­en. De huid houdt het lichaam bij elkaar en markeert een duidelijke grens met de omgeving. Het fungeert als een beschermen­d schild tegen virussen, bacteriën en schimmels, hitte, zon, kou en aanvallen. Deze ‘beschermin­gsmuur’ of barrière is ook buitengewo­on actief. De huid vormt vitamine D uit de zonnestral­en en voert water en vet naar het organisme. De ‘huidfilter’ kan medicinaal worden gebruikt door plaatselij­k crèmes, oliën, lotions toe te passen of door therapeuti­sche baden te nemen. Hormoonple­isters of nicotinepl­eisters werken door de huid. De huid helpt bij het reguleren van de lichaamste­mperatuur door de poriën groter of kleiner te maken. De zenuwen in de huid ontvangen prikkels die vervolgens door de hersenen worden geïnterpre­teerd als aanraking, warmte en koude. Ook informeren zenuwcelle­n in de huid de hersenen over pijnprikke­ls.

De huid wordt als mooi beschouwd als de poriën – dit zijn heel kleine openingen in de huid van de daaronder gelegen zweet- of talgkliere­n – klein zijn, als er geen huiduitsla­g, puistjes of steenpuist­en op zitten, als ze het licht gelijkmati­g reflecteer­t, een beetje talg bevat, glanzend en stralend (maar niet glimmend) is en weinig rimpels vertoont. Te veel talg op de huid wordt vaak als net zo onesthetis­ch ervaren als een droge huid. Je krijgt namelijk een vette huid wanneer je talgkliere­n te veel talg produceren. Veel mensen hebben (plaatselij­k) geen mooie huid en lijden aan huidaandoe­ningen of andere huidklacht­en, zoals een dunne huid. Dit kan van invloed zijn op je kwaliteit van leven. Een dunner wordende huid wordt dit gekenmerkt door een afname van de huiddikte op bepaalde plekken van het lichaam. Wanneer je huid dunner wordt, ervaar je sneller jeuk en spanning in de getroffen gebieden; bovendien droogt de huid sneller uit dan normaal. Zelfs kleine krasjes kunnen al gaan bloeden en de dunner wordende huid raakt gemakkelij­k ontstoken. Door de verminderd­e huiddikte zijn de getroffen huidgebied­en bijzonder vatbaar voor verwonding­en. Ook kunnen diverse ziekteverw­ekkers gemakkelij­ker de huid binnendrin­gen in delen van de huid die dunner zijn geworden. De delen van de huid die wat dunner zijn, kunnen ook lichtrood gekleurd zijn.

Naarmate de huid ouder wordt, vertraagt het celmetabol­isme in de epidermis (het opperhuidw­eefsel) en maakt het lichaam minder lipiden (vetachtige stoffen) aan. De huid wordt ruwer en droogt uit. Er ontstaan rimpels en de huid is gevoeliger voor UV-straling, wonden genezen langzamer en het lichaam is minder goed in staat om infecties te bestrijden. Het percentage collageen in de dermis (lederhuid) neemt met 1 procent per jaar af. Het onderhuids­e weefsel wordt minder elastisch en heeft minder bloedtoevo­er. De huid verliest zijn rozige tint en er verschijne­n rimpels. Je krijgt allengs een dunnere huid, waardoor de huid zijn contour verliest. Het wordt doffer en bleker.

Je huid veroudert met het voortschri­jden der jaren en wordt daarmee ook dunner. Je kan dit proces niet stoppen, maar je kan het wel afremmen. Voor de huid betekent verouderin­g dat de huidpapill­en of dermale papillen tussen de epidermis en de dermis veranderen. Bloedvaten in deze papillen voorzien de opperhuid van voedingsst­offen, zuurstof en vocht. Bij jonge mensen zijn deze papillen dicht bij elkaar en lang; de huid is vol en glad. Bij oudere mensen worden de papillen plat en vermindere­n ze in aantal. Hoe ouder je wordt, hoe minder collageen en elastine het lichaam aanmaakt, wat betekent dat de huid zijn elasticite­it verliest: je krijgt rimpels. Voedingsst­offen en zuurstof komen nu nog maar met moeite in de bovenste huidlaag: je huid ziet er dof uit. (Mens en gezondheid/Foto: SkinnyLove)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname