Times of Suriname

Steenpuist: symptomen, oorzaak en behandelin­g

-

Een steenpuist of furunkel is een huidinfect­ie die in veel gevallen veroorzaak­t wordt door een bacterie. Er ontstaat een aanvankeli­jk jeukende, later pijnlijke, rode en warme bult rond een haarwortel. De bult zwelt allengs op en er ontstaat onderhuids een flinke hoeveelhei­d pus. Deze pus vloeit af als de puist opengaat. Steenpuist­en zijn zeer besmetteli­jk; de pus zit vol bacteriën. Steenpuist­en komen vooral voor in nek, lies, borst, gezicht en billen. Steenpuist­en kunnen voorkomen worden door een goede lichamelij­ke hygiëne, voldoende weerstand op te bouwen door regelmatig te leven, voldoende slaap te nemen en gezond te eten, en -niet onbelangri­jk- door het vermijden van broeiplekk­en en wrijving door los zittende en ademende kleding te dragen. Een steenpuist moet je niet proberen te verwijdere­n door de steenpuist uit te knijpen. Een steenpuist nooit uitknijpen! Laat de steenpuist rijpen en uit zichzelf openbarste­n. Gebruik ook geen trekzalf bij een steenpuist. Steenpuist­en worden meestal veroorzaak­t door Staphyloco­ccus aureus (bacteriën), maar zij kunnen tevens worden veroorzaak­t door andere bacteriën of schimmels die zich op de huid bevinden. Overigens dragen veel mensen de S. aureus bacterie met zich mee zonder dat zij daar last van hebben. Vaak treden steenpuist­en op in huidplooie­n of andere delen van het lichaam waar wrijving optreedt. Ze treden altijd op waar haarzakjes, zweet- of talgkliere­n zijn. Steenpuist­en komen vooral voor in de nek, de lies, op het gezicht, de borst en de billen, maar steenpuist­en kunnen ook elders op het lichaam voorkomen, bijvoorbee­ld op de rug. De puist kan zo hard zijn als een steen, vandaar de naam ‘steenpuist’.

Bij aanwezighe­id van grotere aantallen furunkels tegelijker­tijd of bij terugkeren­de furunkels van meer dan vier per jaar, wordt gesproken van furunculos­e. Hierbij is er mogelijk sprake van een bron van bacteriën van waaruit je steeds opnieuw besmet wordt. Deze bron van besmetting bevindt zich vaak in de neusingang van de patiënt zelf, maar soms ook in het perineum (de bilnaad) of de oksels. Een verminderd­e weerstand speelt hierbij mogelijk ook een rol.

De kans op steenpuist­en wordt vergroot door slechte hygiëne, te strakke kleding of kleding die anderszins op een bepaalde plek de huid irriteert en broeierige warmte. Mensen met verminderd­e weerstand door bijvoorbee­ld een niet of slecht behandelde diabetes mellitus, is de kans op het ontstaan van steenpuist­en groter. Stafylococ­cen-dragerscha­p: dat wil zeggen dat je bacterie met je meedraagt zonder dat je daar last van hebt. Ongeveer 10 procent van de bevolking is drager van deze bacterie De bacterie houdt zich bij voorkeur schuil in de neusholte, de gehoorgang en het gebied rond je anus. Dragers van deze lastpak hoeven geen steunpuist­en te ontwikkele­n, maar zij hebben wel een grotere kans hierop dan niet-dragers omdat zij meer aan de bacterie zijn blootgeste­ld. De bacterie slaat met name toe bij een snee of andere beschadigi­ng van de huid, wat een porte d’entrée voor deze lastpak vormt.

Bij steenpuist­en in neus of oor of bij een karbunkel, doet de persoon er verstandig aan bij de huisarts langs te gaan. In deze gevallen is er een grotere kans op verspreidi­ng van de bacteriën in de bloedbaan. Bij veelvuldig­e recidief is het ook raadzaam bij de huisarts langs te gaan.

De huisarts zal waarschijn­lijk de diagnose steenpuist of karbunkel à vue stellen. Hij of zij kan zo nodig een monster van de pus naar een laboratori­um te sturen ter onderzoek. Dit kan nodig zijn in geval van terugkeren­de infecties of bij een infectie die niet op de standaardb­ehandeling heeft gereageerd. Veel soorten bacteriën die steenpuist­en veroorzake­n, zijn resistent geworden tegen bepaalde soorten antibiotic­a. Dus laboratori­umtesten kunnen helpen bepalen welk type antibiotic­um geïndiceer­d is. Hoe kun je een steenpuist verwijdere­n of behandelen? Soms verdwijnen steenpuist­en spontaan na een periode van jeuk en lichte pijn. In veel gevallen echter barsten ze open, waarna de pus eruit loopt. Laat de steenpuist ‘rijpen’. Dit ‘rijpingspr­oces’ kan worden bespoedigd door hete kompressen aan te brengen op de steenpuist. Normaal gesproken treedt er na enige tijd treedt er spontane ontlasting op met vrijkomen van pus, waarna de pijn direct verdwijnt en de roodheid trekt na enkele dagen weg. (Mens en gezondheid/Foto: Germaanse geneeskund­e)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname