Times of Suriname

Wat te doen tegen steenpuist­en?

-

Wanneer een puistje steeds groter wordt en er etter in begint te vormen, kan je gelijk denken aan een steenpuist. Lees in dit artikel wat je er aan kunt doen.

Een steenpuist is een haartje in een haarzakje dat is ontstoken door een bacterie. Deze bacterie is vaak het stafylokok. Doordat witte bloedlicha­ampjes hier een afweer reactie tegen geven, komen de witte bloedlicha­ampjes allemaal bij één en vormt het een etter bult. Deze bult ziet er wit of geel uit. Doordat er door de etter druk komt te staan op de bult, waardoor de bult steeds gevoeliger wordt. Als de bult open springt, neemt de pijn vaak erg af. De huid gaat hierbij niet open, en verspreid de etter zich onderhuids. Een grote vorm van een steenpuist noemt men ook wel een ‘karbunkel’. Het bultje is in het begin rood en pijnlijk. Sommige mensen voelen zelfs hun hartslag in het bultje. De dagen daarna wordt de steenpuist groter en pijnlijker. Steenpuist­en kunnen niet worden vergeleken met acne. Nadat de steenpuist is verdwenen, kan het voorkomen dat hij weer een keer terug komt. Dit kan voorkomen bij een suikerpati­ënt. De huisarts kan dit testen door een beetje urine te onderzoeke­n en wat bloed af te nemen. Wanneer je vaak last hebt van steenpuist­en zou je even je huisarts moeten raadplegen.

Om zelf je steenpuist­en te behandelen, kun je een warm kompres er op leggen. Dit verlicht de pijn en laat de steenpuist sneller open gaan. Als je een bezoekje brengt aan je huisarts op het moment dat de steenpuist bijna openbarst, kan de huisarts een klein sneetje maken in het midden van de steenpuist waardoor de etter weg kan vloeien. Probeer dit niet zelf! De huisarts kan daarnaast een middeltje (antibiotic­a) voorschrij­ven om de bacteriën tegen te gaan. (Mens en gezondheid/Foto: Gezondheid­snet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname